GENIJ
Nije uspio ispuniti želju roditelja: Devetogodišnji genijalac napustio fakultet
Manager.ba/bizlife.rs Svijet 11 prosinca, 2019

Devetogodišnji Laurent Simons iz Belgije se nadao da će ovog mjeseca završiti fakultet. Ipak, do toga izgleda neće doći – barem ne do Nove godine.

 

PROČITAJTE JOŠ: Devetogodišnji Laurent Simons najinteligentnije dijete u Europi

 

Roditelji su željeli da Laurent diplomira prije 26. prosinca/decembra, kada puni 10 godina, po čemu bi bio prvi u povijesti, piše BBC na srpskom.

Međutim, s Elektrotehničkog fakulteta u Eindhovenu kažu da Laurent ima još mnogo ispita, pa su predložili da diplomira sredinom 2020. godine.

Njegovim roditeljima se to nije svidjelo pa su ga odmah ispisali.

Plan je bio da Laurent trogodišnje školovanje na fakultetu završi za samo 10 mjeseci, a sve kako bi diplomirao prije desetog rođendana.

Laurentov otac Alexander izjavio je da je fakultet kritizirao njega i njegovu suprugu zbog čestih pojavljivanja dječaka u medijima.

„Rečeno nam je da medijskom pažnjom stavljamo suviše pritiska na dijete i da će, ako se to nastavi, biti potrebno psihološko ispitivanje Laurenta. A ako neko dijete igra nogomet onda mislimo da je medijska pažnja odlična. Moj sin ima drugačiji talenat. Zašto ne bih bio ponosan na to?“, rekao je Simons.

U priopćenju Elektrotehničkog fakulteta u Eindhovenu se navodi da nije moguće da Laurent završi školovanje prije nego što napuni 10 godina, a da se u isto vrijeme razvija kako treba.

Univerzitet je također upozorio na „prekomjerni pritisak na devetogodišnjeg studenta“ za kog su rekli da je „nevjerojatan talenat“.

Srednju završio za 18 mjeseci

Laurent je nedavno bio tema brojnih svjetskih medija, koji su se utrkivali da pišu o njemu.

Kada mu je bilo četiri godine, upisao je osnovnu školu i prvi razred je završio za 12 mjeseci. Onda je u naredne dvije godine završio šest razreda.

U srednju je krenuo sa šest godina. Ono što se uči tijekom šest godina naučio je za samo 18 mjeseci.

Onda se je napravio pauzu – s osam godina uzeo je šest mjeseci odmora, a potom upisao fakultet.

Ipak, njegove ambicije su veće od akademskog zvanja. Kako kaže, želi praviti umjetne organe koji bi isključili potrebu za davateljima.

„Želim da učinim da život traje duže“, kaže Laurent.

Pored fotografskog pamćenja i visokog koeficijenta inteligencije – 145, dječak je pokazao da je i dobar analitičar. Matematika mu ide, ali ne i jezici.

Njegova svakodnevica je ponekad prilično intenzivna.

„U ponedjeljak se upoznaje s gradivom, utorkom je u laboratoriju srijeda je rezervirana za predavanja. Onda je kod kuće i čita osam sati. U četvrtak se sastaje s ljudima s fakulteta, a u petak polaže ispite“, kaže njegov otac.

„Drugim studentima je potrebno čak devet do 12 tjedana da završe ovaj ciklus“, dodaje.

Povezani članci

1

Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna