ELON MUSK
Neuralink uspješno implantirala bežični moždani čip u čovjeka
Manager Svijet 31 siječnja, 2024

Tehnološki milijarder Elon Musk kaže da je njegova kompanija Neuralink po prvi put uspješno implantirala jedan od svojih bežičnih moždanih čipova u čovjeka. Prvi rezultati otkrili su obećavajuće neuronske šiljke ili nervne impulse i pacijent se dobro oporavlja, rekao je na svom X profilu.Cilj kompanije je da poveže ljudske mozgove sa kompjuterima i kaže da želi pomoći u rješavanju složenih neuroloških stanja.

 

Kliničko ispitivanje se fokusira na pacijente sa kvadriplegijom i amiotrofičnom lateralnom sklerozom (ALS) u dobi od 22 i više godina, pružajući nadu onima s teškim oštećenjima kretanja. Neuralinkova tehnologija ima za cilj osnažiti pojedince da kontroliraju uređaje koristeći svoje misli, potencijalno revolucionirajući živote ljudi s paralizom.

Muskovoj kompaniji je FDA u maju dala dozvolu da testira čip na ljudima, što je kritična prekretnica nakon ranijih pokušaja da dobije ovo krucijalno odobrenje za naučno ispitivanje na ljudima. Musk je dobio zeleno svjetlo za početak šestogodišnjeg istraživanja tokom kojeg se robot koristi za hirurški postavljanje 64 fleksibilne niti, tanje od ljudske kose, na dio mozga koji kontrolira “namjeru pokreta”, navodi se u saopćenju.

Kompanija kaže da ove niti omogućavaju njenom eksperimentalnom implantatu – pokretanom baterijom koja se može bežično puniti – da snima i bežično prenosi moždane signale u aplikaciju koja dekodira kako se osoba namjerava kretati. Objavljujući na X, platformi društvenih medija koju posjeduje, a koja je ranije bila poznata kao Twitter, Musk je rekao da će se Neuralinkov prvi proizvod zvati Telepathy. Telepatija bi, kako je rekao, omogućila “kontrolu vašeg telefona ili kompjutera, a preko njih gotovo bilo kojeg uređaja, samo razmišljanjem”.

“Prvi korisnici će biti oni koji su izgubili upotrebu svojih udova”, nastavio je. Osvrćući se na pokojnog britanskog naučnika koji je imao bolest motornih neurona, dodao je: “Zamislite da Stephen Hawking može komunicirati brže od brzog daktilografa ili aukcionara. To je cilj.”

Musk je u utrci s vremenom i suočava se s rivalima, od kojih neki imaju iskustvo od dvije decenije. Blackrock Neurotech sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Utah, ugradio je svoj prvi od mnogih interfejsa između mozga i računara 2004. godine. Precision Neuroscience, koju je osnovao suosnivač Neuralinka, također ima za cilj pomoći osobama s paralizom. Njegov implantat podsjeća na vrlo tanak komad trake koji se nalazi na površini mozga i može se ugraditi preko “kranijalnog mikro-proreza”, za koji kažu da je mnogo jednostavnija procedura.

Postojeći uređaji su također generirali rezultate. U dvije odvojene nedavne američke naučne studije, implantati su korišteni za praćenje moždane aktivnosti kada je osoba pokušala govoriti, što se potom moglo dekodirati kako bi im pomoglo u komunikaciji.

 

forbes.n1info.ba / Manager.ba

Povezani članci

1

2

Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji