DOMAĆI BRAND
Napustio je stalni posao i započeo vlastiti: Sada se iz Brčkog širi na cijelu BiH
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 21 rujna, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Zanatska pivara „Laufer“, obiteljski biznis smješten u Brčkom, kupcima trenutno nudi svijetlo pivo gornjeg vrenja i pšenično pivo, a kako ističu, ove zime će ponudu proširiti i tamnim pivom.

 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić posjetio je Zanatsku pivaru „Laufer“ d.o.o., prvu ovakvog tipa na području sjeveroistočne BiH, sa sjedištem u Brčkom, kao primjer uspješnog poduzetničkog projekta.

Osnivač Kosta Stevanović, master inženjer tehnologije, hobi je pretvorio u poslovni pothvat te napravio i plasirao prvi proizvod na tržište 2018. godine, a uspješno posluje do danas s povećanim kapacitetima, objavljeno je iz Vlade Brčko Distrikta.

„Napustio sam stalni posao i u svibnju/maju 2018. godine pokrenuo proizvodnju piva. Prvobitni kapaciteti su bili 1.500 litara mjesečno da bi godinu dana nakon toga četiri puta povećali kapacitet i sada funkcioniramo sa 4.000 do 5.000 litara mjesečno. Naše tržište je Brčko, Tuzla, Bijeljina i Orašje, a imamo u planu proširenje prodaje i na Sarajevo, Banju Luku i zimski centar Jahorina“, rekao je Stevanović.

Ljubav i entuzijazam

On navodi da je filozofija zanatskog pivarstva kvaliteta ispred kvantiteta te da za proizvodnju koristi samo najkvalitetnije sirovine.

„Da bi se vodila zanatska pivara na ovim prostorima morate da imate jako veliku ljubav i entuzijazam ispred svega. Kvaliteta je beskompromisan. Iza proizvoda stojimo svojim imenom i prezimenom, a pored ljudskog faktora koji je jako bitan, važna je i oprema. Koristimo opremu renomiranih proizvođača što nas izdvaja u pogledu efikasnosti, konkurentnosti na tržištu i kvaliteta samog piva“, dodao je Kosta.

Gradonačelnik Milić izrazio je zadovoljstvo što kvalitetne poslovne ideje uz dovoljno znanja i želje mogu donijeti poslovne rezultate.

„Povod ove posjete jeste bio da se upoznam s uvjetima rada zanatskih pivara i uopće malih poduzetnika kako bismo kroz intervencije u zakonu mogli prilagoditi uvjete poslovanja njihovoj veličini jer, sasvim sigurno, ne mogu odgovoriti svim zahtjevima koji se ispostavljaju industrijskim pivarama i nekim velikim proizvođačima. Svakako je neophodno da interveniramo na zakone i da im omogućimo uspješan razvoj, ali i unaprijedimo postojeći program samozapošljavanja“, istakao je gradonačelnik.

Zanatska pivara „Laufer“, obiteljski biznis smješten u Brčkom, kupcima trenutno nudi svijetlo pivo gornjeg vrenja i pšenično pivo, a kako ističu, ove zime će ponudu proširiti i tamnim pivom.

Tagovi: