ZLATO
Nalazišta u Varešu donosit će više novca od dvije Elektroprivrede
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 04 veljače, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Rudnici zlata, srebra i drugih metala u Varešu sami će donositi veći profit nego Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda HZHB.

 

Kako je već objavljeno, kompanija Adriatic Metals koja je dobila koncesije na dva nalazišta u Varešu procijenila je neto vrijednost metala na 916 milijuna dolara, odnosno 1,6 milijardi KM.

Toliko novca će ostati nakon što se oduzmu svi troškovi ovog visokoprofitabilnog projekta.

Iz dokumenata ove kompanije vidi se da će eksploatacija trajati 15-ak godina, od 2022. do 2037. To znači da će čista zarada u prosjeku iznositi stotinjak milijuna KM godišnje.

Poređenja radi, neto dobit Elektroprivrede BiH, koja obuhvata i većinu rudnika u FBiH, 2018. godine je iznosila oko 52 milijuna KM. Dobit Elektroprivrede HZHB iste godine bila je oko 16 milijuna KM.

Najveća zarada do 2030. godine
Kada je riječ o rudnicima u Varešu, najveći prihodi i profit očekuje se u nekoliko narednih godina. Iz projekcija ove kompanije vidi se da će prihodi uveliko nadmašiti troškove.

Tako su već za 2023. planirani prihodi od 328 milijuna dolara, i EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) od 266 milijuna dolara.

Godinu kasnije prihodi će biti 341 milijun dolara, a EBITDA 278 milijun. Tek nakon 2030. EBITDA će pasti na ispod 100 milijuna dolara godišnje.

Istovremeno će, primjera radi, po odredbama za zaštitu životne sredine biti potrošeno manje od 1,2 milijuna dolara godišnje.

Potrebni kapital za projekt je otprilike 178 milijuna američkih dolara.

Registrirani u Britaniji

Kako je ranije objavljeno, kompanija Eastern Mining (u vlasništvu Adriatic Metals) potpisala je Aneks 4 ugovora o Koncesijskom odobrenju s Ministarstvom privrede Zeničko-dobojskog kantona kojim se pored cinka, olova i barita, odobravaju i prava na zlato, srebro i bakar potvrđena višegodišnjim geološkim istraživanjem.

Eastern Mining d.o.o. je bh. kompanija u vlasništvu kompanije Adriatic Metals iz Velike Britanije. Prema trenutnom planu, otvaranje rudnika i početak proizvodnje planiran je 2022. godine.

  • Euro-Express d.o.o.
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Euro-Express d.o.o.
  • Connect Agencija
Povezani članci

1

2