INVESTICIJE
Najveća investicija u povijesti Kosova: Amerikanci grade termoelektranu od milijardu eura
Manager.ba/Bizniž Svijet 14 prosinca, 2017

Iz Vlade Kosova priopćeno je da je riječ o investiciji vrijednoj milijardu eura, najvećoj u povijesti Kosova. Izgradnja će početi 2018., a biti će funkcionalna od 2023. godine. 

Vlada Kosova i američka kompanija Kontur Global postigle su danas sporazum o izgradnji nove termoelektrane na Kosovu, prenosi agencija Anadolija (AA). 

Sporazum je postignut na sastanku Upravnog komiteta za termoelektranu “Novo Kosovo”, kojem predsjedava premijer Ramuš Haradinaj sa predstavnicima kompanije Kontur Global.

Kako je priopćeno iz Vlade, očekuje se da će komercijalni sporazum, kojim je predviđeno ulaganje u vrijednosti milijardu eura, biti potpisan narednih dana. To je, tvrdi se, najveća investicija u povijesti Kosova.

Projekt za energetsku neovisnost Kosova

Ovaj projekt će osigurati energetsku neovisnost države i naroda Kosova, ističe se u priopćenju.

Termoelektrana će biti izgrađena sa jednim blokom, minimalne efikasnosti 40 posto i bruto kapaciteta 500 megavata električne energije.

Sa komponentom za centralno grijanje bit će omogućeno i proširenje postojeće mreže centralnog grijanja za gradove Priština, Obilić, Glogovac i Kosovo Polje. Sporazum je rezultat dugogodišnjeg rada Vlade Kosova i mnogih eksperata.

Izgradnja termoelektrane će početi 2018. i bit će funkcionalna od 2023. godine, a graditi će se prema najmodernijoj tehnologiji, koja čuva životnu sredinu.

Upravni komitet za termoelektranu “Novo Kosovo” studenog 2015. proglasio je američku kompaniju Kontur Global, koja je bila jedini ponuđač, za najadekvatnijeg investitora za izgradnju nove termoelektrane na Kosovu. Do te odluke Upravnog komiteta došlo je nakon pregovora vođenih u Washingtonu sa američkom kompanijom i Svjetskom bankom, kao ključnim partnerom u ovom projektu.

Kako je ranije najavljeno, nakon završetka nove termoelektrane razmotriti će se zatvaranje postojeće TE Kosovo A, dok je u planu da se u budućnosti uradi rekonstrukcija TE Kosovo B.

Povezani članci

1

2