SVIJET AUTOMOBILA
Najmanje 10 zemalja želi prvi turski auto
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 17 veljače, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Ovaj projekt smatraju „lokomotivom“ koji će transformirati automobilsku industriju u zemlji koja ruši rekorde u izvozu no do sada nije imala automobil vlastite proizvodnje.

 

Mnoge su države tražile da potpišu ugovore o prodaji prvog turskog automobila domaće proizvodnje, predstavljenog prošlog prosinca/decembra, rekao je turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank.

“Do sada me najmanje 10 zemalja kontaktiralo oko zastupništva”, rekao je Varank za turske medije, prenosi BiznisInfo.

Podcrtao je da je bilo i mnogo ponuda za kupovinu automobila, zatim za sudjelovanje u proizvodnji određenih dijelova automobila i sudjelovanje u samom proizvodnom procesu.

“Stvarno je veliki interes. Provodimo sve korake kako bismo na najbolji način odgovorili na taj interes”, kazao je Varank dodajući da proces prednarudžbi još nije započeo.

Velika očekivanja

Kazao je kako ovaj projekt smatraju „lokomotivom“ koji će transformirati automobilsku industriju u zemlji koja ruši rekorde u izvozu no do sada nije imala automobil vlastite proizvodnje.

Varank je najavio da će automobil proizveden u Turskoj biti predstavljen sa “konkurentnom cijenom u svojoj klasi”, dodajući da se napori za pronalazak najprikladnijeg imena automobila nastavljaju.

“Projekt domaćeg automobila prigrlili su svi građani Turske. Mi ih ne smijemo iznevjeriti”, kazao je Varank.

Podsjetimo, dugo putovanje zemlje ka proizvodnji potpuno domaćeg automobila završilo je 27. prosinca/decembra kad je zemlja predstavila prve prototipe na velikoj ceremoniji u gradu Gebze na sjeverozapadu.

Tvornica za proizvodnju automobila počet će se graditi u svibnju/maju a trebala bi koštati oko 22 milijarde TL.

Po završetku radova moći će proizvesti prosječno 175 000 vozila godišnje.

Zapošljavat će više od 4.300 osoblja, uključujući 300 kvalificiranog osoblja.

Tagovi:
Povezani članci

1