SARAJEVO
Nabavka novih trolejbusa za gradski promet u Sarajevu
Manager.ba/akta.ba BiH 18 studenog, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Planirani ukupni iznos zajma je 15 milijuna eura.

 

Kanton Sarajevo trebao bi uskoro dobiti nove električne trolejbuse za javni gradski prijevoz u Sarajevu novcem od zajma kod Europske banke za obnovu i razvoj.

Ugovor o zajmu s tom bankom potpisuje Bosna i Hercegovina, 'na papiru' se zadužuje Federacija BiH, a novac za nabavku prosljeđuje Kantonu Sarajevo kao krajnjem dužniku.

Tako se zajam neće vraćati iz državnog ni federalnog budžeta.

Ono što federalni nivo treba prethodno učiniti je da pripremljeni prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja odobri Parlament.

Na dnevnom redu Predstavničkog doma, odluka će biti na sjednici sazvanoj za 20. i 21. studeni/novembar, prema službenoj najavi.

Planirani ukupni iznos zajma je 15 milijuna eura.

Predviđeno je da se vraća 13 godina, da grace period bude dvogodišnji i da nakon toga, rate glavnice i kamata dospijevaju na naplatu šestomjesečno, 27. travnja/aprila i 22. listopada/oktobra u godini.

Prema pripremljenom prijedlogu, riječ je o realizaciji projekta nazvanog Javni prijevoz Sarajevo.

Kako je navedeno, novac će biti iskorišten za „nabavku novih električnih trolejbusa i povezanih aktivnosti u cilju poboljšanja razvoja infrastrukture javnog prijevoza u Sarajevu kroz pristup čistom javnom prijevozu i povećanje kapaciteta i efikasnosti usluga javnog prijevoza“.

Video
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb