POTROŠNJA VS PROIZVODNJA VINA
Na uvoz vina trošimo četiri puta veći iznos od vrijednosti izvoza 
Manager BiH 26 rujna, 2023

 

Od 1. siječnja do 31. srpnja ove godine vrijednost uvezenog vina u Bosnu i Hercegovinu dosegla je 21,43 milijuna KM, a izvezenog 5,36 milijuna KM.

 

U 2022. godini uvezeno je 8,48 milijuna litara vina u vrijednosti 39,49 milijuna KM, a izvezeno 3,16 milijuna litara u vrijednosti 7,66 milijuna KM - potvrđeno je Feni iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Slično je bilo i prethodnih godina pa je tako u 2021. uvezeno 8,4 milijuna litara vina u vrijednosti 33,74 milijuna KM, dok je izvezeno 3,2 milijuna litara u vrijednosti 6,37 milijuna KM.


Parlamentarna skupština BiH nedavno je usvojila Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH kojim se potvrđuje odgovarajuća usklađenost s regulativom Europske unije u oblasti tržišta vina. Domaće vlasti tim zakonom nastoje osigurati veću konkurentnost i bolji pristup proizvođača iz BiH europskim i svjetskim tržištima, uz bolje uvjete za proizvodnju vina.

Značajan dio zakona odnosi se na oznakame podrijetla te označavanje, prezentaciju i reklamiranje proizvoda vinarstva, kao i na stavljanje tih proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uključujući i odredbe o organskim vinima, aromatiziranim vinskim proizvodima i voćnim vinima.


Manager.ba

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
STIPE KRIŠTO, B KRUG
Birao je: Njemačka ili Livno
DR. GORAN ĐUZEL, POLIKLINIKA VITALIS
Javni zdravstveni sustav mora biti zdrav
JOSIP MARTINOVIĆ
Hercegovačka vina imaju dobru cijenu, vrijeme je za sljedeću razinu