INVESTICIJE
Na ulazu u Sarajevo gradit će se novi tržni centar „Big Box“
Manager.ba/slobodna-bosna.ba BiH 07 ožujka, 2018

Novi trgovački centar vrijedan više od 16 miliona maraka trebao bi se graditi na ulazu u Sarajevo, na području Ilidže, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK. Tržni centar „Big Box“ je projekt sarajevske kompanije „Lake“, koja je već realizirala nekoliko investicija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Projekat je, kako saznajemo, ponuđen u okviru novog projekta koji podržava Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a koji promovira ulaganje u regiju Zapadnog Balkana. BiH je predstavljena sa tri prilike za investicije, pored tržnog centra „Big Box“, tu su izgradnja vjetroparkova kod Glamoča i Ljubinja.

Izrađena je Studija izvodljivosti, dizajn te je lokacija spremna za gradnju. Kompanija traži stranog partnera koji bi uložio oko 5,4 miliona eura - navedeno je na stranici „Invest in SEE“.

Prema informacijama koje je navela kompanija „Lake“, projekat je u idejnoj fazi, a zemljište površine 24.000 m2 smješteno je uz glavni sarajevski prilazni pravac koji vodi prema autocesti 5C u smjeru Mostara i hrvatske obale.

Prometnica se nalazi u Blažuju, Ilidža, a uz nju su smješteni najveći trgovačko - prodajni centri grada na području sa oko 800.000 stanovnika.

Na zemljištu već postoje djelomično dovršeni industrijski lokaliteti potpuno usklađeni s urbanističkim planom, spremni za priključivanje komunalnim sustavima (vodoopskrba, kanalizacija i odvodnja, plin, struja i telefonski priključci).

Lokacija idealno odgovara ulagačima zainteresiranima za brz ulazak na bosansko maloprodajno tržište i tržište distribucije i skladištenja, s osiguranim pristupom prometnicama, uključujući pomoćne i servisne ulaze - navedeno je na internet stranici. 

Povezani članci

1

2