POZITIVAN PRIMJER
Na porodiljnom dopustu osnovala firmu, danas ima prodaju od milijardu dolara
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 17 rujna, 2019
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Nastavnica engleskog jezika, majka četvero djece, tokom porodiljnog dopusta s posla odlučila je u svom stanu osnovati kompaniju. To se dogodilo 2004. godine, a danas je to najveća ruska kompanija za online prodaju sa 15.000 zaposlenika i godišnjom prodajom od milijardu dolara.

– Na početku sam sve radila sama. Skupljala sam robu i dostavljala je kupcima do kojih sam putovala autobusom ili metroom – priča Tatyana Bakalchuk, osnivač kompanije Wildberries.

Bakalchuk (42) zamislila je firmu Wildberries za ljude slične njoj: majke s malo novca i bez vremena za šoping.

Naručivala je robu naveliko iz kataloga iz Njemačke, slikala je i postavljala na website.

Mušterije nisu morale unaprijed plaćati, a roba im je dostavljana umjesto da je sami moraju pokupiti.

Prema podacima istraživačke kuće Data Insight, Wildberries je danas lider sa 7 posto udjela u tržištu „teškom“ 14 milijardi dolara.

Još nekoliko kompanija pretenduje na lidersku poziciju, a iza svih njih stoje velike međunarodne korporacije ili neko od ruskih milijardera.

Među ruskim online prodavačima, Wildberries ima najefikasniju logistiku i najvjerniju bazu potrošača, rekao je Fedor Virin iz Data Insighta.

 

Firma brzo rasla

Inače, godinu dana nakon osnivanja, Bakalchuk je bila u mogučnosti da zaposli kurire za dostavljanje robe.

Ubrzo robu više nije mogla skladištiti u svom stanu, pa je morala iznajmiti skladište za sve veće gomile paketa i kutija.

– Svaki put bismo selili u novo skladište s dovoljno prostora da se igra fudbalska utakmica, i ja sam mislila da ćemo tu biti godinama. No, ubrzo zatim zatrebalo bi nam još prostora – kaže Bakalchuk.

Njen muž brzo je napustio svoj posao i počeo raditi s njom, a kasnije im se pridružio još jedan prijatelj kao investitor.

Njih troje su danas vlasnici kompanije s podjednakim udjelom.

Kasnije su im se obraćali brojni drugi investitori, ali su odbili sve ponude.

Danas kompanija prodaje raznu robu, kao što su odjeća, igračke, kućanski aparati, kozmetika itd – ukupno nude više od 10.000 brendova.

Trenutno prave prodor i na tržište mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja, iako odjeća i obuća i dalje čine 70 posto prihoda.

– Wildberries ima široku bazu kupaca, veliko znanje, odličan asortiman i logističku mrežu. Oni su odličan poslovni partner – kaže Claudio Cavicchioli, šef ruskog odjela L’Oréala.

Imaju novo sjedište

Dnevno imaju po 150.000 narudžbi koje isporučuju pomoći 600 kamiona i kombija u Rusiji i nekoliko susjednih država.

Upostavili su 1.700 mjesta gdje se može uzeti narudžba, ali se ujedno može isprobati odjeća i vratiti ukoliko ne odgovara.

Ove jeseni ponovo sele u novo sjedište firme u centru Moskve.

– Ponekad se osjećam kao da se vozim u brzom vlaku, bez mogućnosti da iz njega izađem – kaže Bakalchuk.

Povezani članci

1