POZITIVAN PRIMJER
Nađa Huseinbegović: U vrijeme najgore krize kreirala novi turistički proizvod
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 11 studenog, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Nađa Huseinbegović je po struci magistar znanosti. Njena čitava karijera  je vezana za medije, produkciju i kreativni rad. Nakon rada na televiziji i u produkcijskoj kući, radila je i u marketinškoj agenciji. Sada je  sva stečena znanja, iskustvo i vještine, usmjerila na razvoj turističkog proizvoda Sarajevo Card.


Nađa je jedna od 15 sudionica projekta #go4digitalidentity koji zalizira Inovativni centar Banja Luka uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini. Projekt je zamišljen kao podrška poduzetnicama od 19 do 40 godina starosti koje nude svoje proizvode/usluge u BiH, a koje su zbog pandemije izazvane virusom COVID 19 suočene s poteškoćama u svakodnevnom poslovanju.

Kako ste došli na ideju za pokretanje biznisa?

Ponosna sam na činjenicu da sam u najgore moguće doba pandemije, zatvorenih granica, zabrane putovanja, smogla snage i hrabrosti, kada su svi okrenuli leđa turizmu da sa svojim timom pokrenem i kreiram jedan novi jedinstveni turistički proizvod koji turistima nudi kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Što ćete nuditi na tržištu?

Sarajevo Card je turistička platforma koja kroz svoju ponudu ima za cilj da generira još veći broj turističkih dolazaka u Sarajevo i BiH. Na našoj platformi www.sarajevocard.com koja će uskoro biti u funkciji, turisti mogu izabrati željenu uslugu. To uključuje noćenje u hotelima, transport, razne popuste na hranu i pića u restoranima, popuste na ulaznice za muzeje, vožnju žičarom kao i druge benefite kod naših partnera. Ključna stvar kod kartice pored toga što turistima štedi novac, štedi i ono najvrjednije, a to je vrijeme. Cijeli naš projekt je u online formi i to je također prednost koju drugi nemaju.

Kako je korona utjecaj na vaše poslovanje, s kojim izazovima ste se susrele, kako ste ih premašile?

U turizmu je nakon pandemije stanje zabrinjavajuće. On je, ipak, mnogo više od jedne od privrednih grana jer povezuje ljude, ’briše’ granice tako što jača razumijevanje između naroda i kultura, time doprinosi njihovom jedinstvu i raznolikosti – putokaz koji treba pratiti na putu ka Europskoj uniji.

Korona je na neki način probudila našu želju za razvoj novih proizvoda u turizmu. Upravo svi problemi koje je korona prouzrokovala, nas su motivirali da radimo još jače i bolje kako bi kroz našu platformu pomogli oporavak turističkog sektora.

Mi želimo učiniti da turizam kroz našu platformu radi tijekom cijele godine, a ne sezonski. Rast i razvoj turizma znače pojavu novih oblika turizma i proizvoda za čiju je proizvodnju i održavanje veoma bitan ljudski kapital. Povećanjem prodaje kartica, i povećanjem broja turista u Sarajevu svi partneri će imati veći obim posla što će zahtijevati i novu radnu snagu.

Što je za vas značilo učešće u ovom programu, što ste naučile, možete li to znanje primijeniti?

Bilo mi je veliko zadovoljstvo biti među 15 izuzetno kreativnih i hrabrih dama, koje su se poput mene odlučile u ovom teškom vremenu da pokrenu vlastiti biznis. Predavanja koja smo imali od priznatih stručnjaka iz oblasti digitalnog marketinga, prodaje, komunikacija je bilo uživanje slušati i mislim da smo sve naučile nešto što može dalje koristiti za razvoj naših biznisa.

Što biste poručili drugim ženama koje žele da pokrenu vlastiti biznis?

Moraju da vjeruju u sebe, da nikada ne odustaju i da svaku prepreku, a ima ih mnogo, prelaze polako – da idu korak po korak ka svom cilju. Ne smiju ih obeshrabriti padovi i neuspjesi koji su sastavni dio svakog posla. Iz svega trebaju izaći jače, izvući pouke i vrijedno raditi kako bi na kraju uživali u plodovima svog predanog rada.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
Savjeti