INTERVJU
Mostarka - veleposlanica i organizatorica: Upoznajte novu kolumnisticu poslovnog portala Manager.ba
Manager.ba BiH 13 prosinca, 2019
Izvor fotografije:
Valentina Marinčić - privatna zbirka

Poštovani čitatelji, danas vam donosimo još jedan intervju.

 

Ovaj put sa damom koja je već dosad ostvarilo ono što mnogi ne mogu ni za tri života.

Da bi stvar bila još bolja, ona je rođena Mostarka. I ona je nova kolumnistica portala Manager.ba., kroz kolumne na temu: Ipak se okreće... ili kako to rade u svijetu.

Upoznajte gospođu Valentinu Marinčić.

 

Znamo da ste rođeni u Mostaru, da ste profesionalni diplomat u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u Sarajevu. Znamo i da ste magistar tehničkih znanosti ili preciznije - magistar ste strojarstva, pa otkuda onda u diplomaciji? 

Još kao djevojčicu više su me zanimale brojke, nego slova.

Pronalaženje rješenja na najrazličitije probleme uvijek je imalo sposobnost da me nekako usreći.

Pitanje na koje je najvažnije odgovoriti, za mene, jeste pitanje zašto se nešto dogodilo.  

Vjerujem u instinkte, ali sve vitalne životne odluke zapravo sam donosila i dalje donosim, metodom analitičkog pristupa.

Raščlaniti na dijelove - odvojiti bitno od nebitnog - dodati prednosti – oduzeti negativnosti - uključiti rizik – tako nekako ide proces mog odlučivanja i sigurna sam da je odraz inženjerske strane moje ličnosti.

Vrlo sam ponosna na svoje kratko radno iskustvo u mostarskom SOKO-lu i uopće sam vrlo ponosna na svoje tehničko obrazovanje.

Međutim, rano u svojoj inženjerskoj karijeri došla sam do zaključka (vrlo analitički) kako ratom uništeni industrijski kapaciteti u regiji neće osigurati baš previše mogućnosti za napredovanje, pa sam se 2004. godine odlučila za radikalnu promjenu zanimanja i prihvatila posao u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Počela sam kao diplomata nižeg ranga, u sljedećih 15 godina došla do najvišeg, i to stepenicu po stepenicu, pri čemu nikada ali doslovno niti za jedan dan, nisam prestala učiti.

 

Svečani prijem za Dan Oružanih snaga BiH, London 2018. godine

 

Diplomatsku karijeru započeli ste u Den Haagu, što je to značilo za vas, kao diplomatskog početnika?

Den Haag je savršeno mjesto za razvoj diplomatske karijere.

Tamo se diplomacija radi (i uči) na više razina.

Na bilateralnoj razni postoje odnosi između Kraljevine Nizozemske i naše zemlje koji su jako važni, sami za sebe ali i u kontekstu Nizozemske kao „stare“ članice EU koja, kao takva, ima vrlo snažan glas.

Dodatno, Den Haag je sjedište i Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog kaznenog suda, Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije kao i Organizacije za zabranu kemijskog oružja.

U pitanju su vrlo značajne međunarodne organizacije zahvaljujući čemu je moguće naučiti više o multilateralnom aspektu diplomacije.

 

Kako je bilo živjeti u Nizozemskoj?

Nizozemska sa svojim zelenim ravničarskim dijelovima, pješčanim plažama na obali Sjevernog mora, srednjovjekovnim gradovima na kanalima i modernim gradovima s arhitektonskim dostignućima zemlja je čije raznolikosti počesto oduzimaju dah.

Moje srce je ostalo u Leidenu, najstarijem sveučilišnom nizozemskom centru i gradiću u kojem se rodio slikar Rembrandt van Rijn.

U Nizozemskoj ne možete živjeti, čak ni za kratko, a da se brzo ne nauči cijeniti zadovoljstvo koje daje svaki odlazak u muzej.

Svaki pogled na dijela velikih flamanskih majstora, Rembrandta, Vermeera i Van Gogha u nizozemskim muzejima izvor je nadahnuća.

Međutim, najdublje poštovanje stekla sam prema Nizozemcima.

Sklonost teškom i predanom radu, iznimna skromnost i nevjerojatna izdržljivost napravili su njihovu zemlju velikom.

Nizozemski um je otvoren i praktičan, a komunikacija sa strancima direktna i krajnje iskrena.

 

U društvu s kolegama, veleposlanicima Poljske, Slovenije i Grčke, London, 2018. godine

 

Potom Ujedinjeni narodi i New York, u dva mandata?  

Za vrijeme mog prvog mandata u New Yorku, Bosna i Hercegovina bila je nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

To je najvažniji organ najvažnije svjetske organizacije i pomalo pojednostavljeno bila bi to zapravo Svjetska vlada, a naša zemlja je 2010. i 2011. godine sudjelovala u njezinom radu.

Nisam sigurna da ću ikada više u životu biti u prilici raditi nešto tako značajno.

Teško - bez  ikakve sumnje, ali i značajno.

Dio mog portfolia bila su pitanja Bliskog istoka. Vijeće je organ koji neprekidno zasjeda, s vrlo teškom agendom, a nama je sve to bilo prvi put.

BiH na afričkom kontinentu ima samo jednu jedino veleposlanstvo, a dvije trećine tema o kojima se raspravlja su baš afrička pitanja!

I da sve bude teže, bilo je to vrijeme početka kriza u Libiji i Siriji.

Ipak, biti sudionikom pregovora o tim prvim rezolucijama Vijeća sigurnosti za obje zemlje jeste neprocjenljivo i neponovljivo iskustvo.

U mom drugom mandatu u New Yorku, nismo više bili članica Vijeća sigurnosti što je značilo manje stresa i više vremena za promatranje što i kako rade bolji od nas.  

Dan za danom slušati velike svjetske lidere, državnike i veleposlanikee za mene je predstavljalo iznimnu privilegiju.

Ujedinjeni narodi najbolje su moguće mjesto za učiti se suptilnoj umjetnosti razumijevanja drugačijih stajališta i potreba.

Umijeće da se druga strana ili strane pozorno slušaju i potom pronađe zajednički teren, ključno je za diplomatsku funkciju.   

 

U Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, New York, 2015. godine

 

Ne krijete posebnu vezu sa „gradom koji nikada ne spava“?

Od slijetanja u zračnu luku John F. Kennedy bila je to ljubav na prvi pogled.

Ja u New Yorku volim sve, njegov brzi tempo, nepregledne rijeke Njujorčana i turista, 24-satni život i obilje pozitivne energije.

U tom gradu iza svakog ugla čeka nešto novo i čovjek se nikada ne osjeća usamljenim.

Čak i da osjećaj usamljenosti, nezadovoljstva ili malodušja i preuzme, dovoljno je krenuti u šetnju.

Nakon samo nekoliko blokova, sve se nekako popravi samo od sebe.

Mislim da su neizbrojivi sati koračanja ulicama Manhattana tajni sastojak moje posebne veze s New Yorkom.

Ima jedna vrlo specifična odlika Njujorčana koju uvijek ističem, a ta je da su građani tog grada vrlo ljubazni ljudi uvijek željni pomoći, a da pri tome nikada ne možete otkriti ni najmanji tračak nastojanja da se miješaju, da vas procjenjuju ili da vam sude.

Ja bih o New Yorku mogla pričati satima, ali da skratim  - noću, kad mi se ne spava i želim misliti na nešto lijepo, ja mislim na New York.

Na isti način sam nekada u New Yorku, kad ne bih mogla zaspati razmišljala o smokvama u sunčanoj bašti kuće mojih roditelja.

 

U Londonu ste bili na najvišoj diplomatskoj poziciji, kao veleposlanica. Primila vas je i britanska kraljica Elizabeta II, jeste li imali tremu?

Da budem iskrena, nisam. Ali ne svojom zaslugom.

Britanci su pametni  i vrlo praktični ljudi, te je čitava ceremonija prijema kod Kraljice očigledno osmišljena tako da se kod stranih veleposlanika ne izazovu srčane ili druge smetnje (zbog prevelikog stresa).

Naime, vrijeme čekanja pred vratima svečanog salona u kojem kraljica prima, provodi se u razgovoru s njezinom dvorskom damom i najbližim suradnicima.

Poslije, kad se sve „sleglo“, suprug i ja smo shvatili da je njihova glavna zadaća bila da nas „zapričaju“ u mjeri u kojoj više nije bilo mjesta za tremu.

Kad se otvore vrata salona, prvo što se ugleda je britanski suveren i treme opet nije bilo.

Topao i blag pogled, ali živahnost u glasu i nadasve iskreni interes za malu zemlju i njenog veleposlanika – tako ću se ja sjećati tog dana, zauvijek.

Iako je moj mandat u Londonu okončan ranije nego što je to trebalo, ili baš zbog toga, u šest mjeseci naučila sam više nego što bi to bilo prirodno u takvim okolnostima.

 

U razgovoru s gradonačelnikom Londona, London, 2018. godine

 

Strani veleposlanici u Bosni i Hercegovini sve više koriste socijalne mreže. Koliko se zapravo diplomacija mijenjala i modernizirala?

Upotreba socijalnih mreža i novih tehnologija uopće je samo promjena sredstava, ali ne i koncepta.

Diplomacije ekonomski razvijenih i politički utjecajnih zemalja koriste mogućnosti socijalnih mreža kako bi u stranim zemljama prenijeli određene i naravno, pažljivo osmišljene poruke.

Bivšu američku stalnu predstavnicu pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley, dok je još obavljala tu dužnost, na Twitteru pratilo 1,6 milijuna ljudi.

To je ogromna komunikacijska platforma i predstavlja vrlo moćan alat za provedbu vanjske politike jedne zemlje.

S druge strane, svjedoci smo i zloupotrebe baš ovih i ovakvih komunikacijskih alata, pa stoga vjerujem da će se tvrdnja kako upotreba socijalnih mreža za diplomaciju donosi samo prednosti možda pokazati malo i preuranjenom.  

Ja bih se radije osvrnula na modernizaciju samog koncepta diplomacije.

Čuveni britanski diplomat iz 16. stoljeća Henry Wotton, navodno je kazao kako je "veleposlanik je častan čovjek, poslan u inozemstvo da laže za svoju zemlju ".

Moje osobno iskustvo i koncept učinkovite diplomacije koji podržava sve veći broj diplomata, apsolutno su suprotni. Samo istina.

Uvijek sam sugovornicima govorila samo istinu i tako stjecala njihovo poštovanje.

Uzburkani i narušeni međunarodni odnosi vraćaju nas na početak, na kojem je ponovno potrebno izgraditi povjerenje, a to je jedino moguće ako jedni druge ne lažemo.

 

Što biste u dosadašnjoj diplomatskoj karijeri izdvojili za svoje najveće postignuće?

Bilo je to 2. ožujka 2017. godine. U tom sam trenutku već bila zamjenica Stalnog predstavnika BiH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku.

Na posebnom sastanku Ekonomskog i socijalnog vijeća dobila sam svoju prvu priliku obratiti se u ime naše zemlje.

Bila sam, sjećam se vrlo uzbuđena i nervozna i nekako sam pročitala te dvije stranice teksta.

Nakon što sam izgovorila „Hvala na pozornosti“, gotovo momentalno sam osjetila da mi se desilo nešto nevjerojatno.  

Da sam ja, Valentina, iz malog grada iz male zemlje na dalekom Balkanu, uvijek nekako poznatog po krvavim ratovima, malo po nečemu drugome i boljem, tog dana govorila u Ujedinjenim narodima.

Da sam poslala sam poruku s vrha svijeta i to riječima koje sam ja sama napisala.  

 

Što su zanimanja izvan posla, čime se bavite u slobodno vrijeme?

Ja sam oduvijek bila veliki ljubitelj pisane riječi.

Čitanje je za mene najbolji način za razumijevanje svijeta koji me okružuje.

I više od toga, smatram se vrlo sretnom osobom bujne mašte jer me čitanje bez problema prenese u određeno razdoblje, bilo prošlo, bilo buduće.

Čitanje me u stanju odvesti čak u svjetove koji zapravo i ne postoje, osim u glavama njihovih stvaratelja.

Gajim duboko poštovanje prema ruskim i francuskim klasicima, ali moja najveća ljubav su dijela britanskih pisaca, svih razdoblja.

Što sam starija sve sam sklonija biografijama velikih ljudi, one su mi kao stalna inspiracija.

Slabost koje se nimalo ne stidim su britanske kriminalističke misterije i takozvane dječje knjige za odrasle.

Moj suprug također je karijerni diplomat i iako zvuči čudno, mi zapravo uživamo u seljakanju s mjesta na mjesto.

Diplomatski životni stil sa svojim prijemima, koncertima klasične glazbe, izložbama i beskrajnim razgovorima o malim i velikim temama nama leži potpuno prirodno.

Osim toga, svako upoznavanje novog grada, zemlje i ljudi s drugačijom poviješću, drugačijim običajima, tradicijama i interesima za nas je izvor zadovoljstva kao i motivacija za kretanje naprijed.

 

Ova godina bliži se svom kraju, što su i planovi izazovi za razdoblje koje je pred nama?

Na samom početku ovog intervjua priznala sam da za mene diplomacija došla tek nakon gospodarstva.

U mjesecima koji slijede nastojat ću spojiti moje prvobitne sklonosti prema organizaciji i menadžmentu s mojim diplomatskim iskustvom.

Vaš portal, Manager.ba, upravo je idealno mjesto da se takvo nešto i ostvari.

Bila sam, i još sam uvijek, privilegirana da učim od najboljih, iz mnogih oblasti.

Smatram da sve te spoznaje, iskustva i sitne male (ali učinkovite) trikove trebam podijeliti s ljudima koji žele znati što se dešava izvan ovih naših granica i onima koji žele preuzimati pozitivna iskustva drugih.

Uvjerena sam da ću kroz pisanje tekstova za vaš portal i ja biti bogatija za nova saznanja.

Do nekog novog diplomatskog odredišta.

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo