STRUČNA DISKUSIJA
MOSTAR: Stručna diskusija „OBRAZOVANJE, ZAPOŠLJAVANJE I PRIVREDA“
Manager.ba 07 listopada, 2019

Vijeće/Savjet stranih investitora BiH (VSI) u suradnji sa Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH organizira stručnu diskusiju na temu:

„OBRAZOVANJE, ZAPOŠLJAVANJE I PRIVREDA“

-Tržište rada u BiH -  trenutno stanje, izazovi i perspektive iz ugla poslodavaca-

koji će se održati 8. listopada/oktobra 2019. godine, u prostorijama INTERA Technology park (Bišće polje bb, Mostar) s početkom u 11:00 sati.

 

Ovom skupu prethodila je nedavno održana stručna diskusija u Sarajevu.

Cilj stručnih rasprava jeste da se inicira javno-privatni dijalog i stvaranje bolje sinergije između relevantnih partnera, naučnih i obrazovnih institucija s poslovnim okruženjem i realnim sektorom, po pitanju tržište rada i radne snage kao ključnih elemenata za odluku investitora u kojoj zemlji da uspostave ili prošire svoje poslovanje. 

Zbog čestih promjena na tržištu, ali i nedostatka radne snage, javlja se potreba za fleksibilnijim formama zapošljavanja, kako bi se poslodavcima omogućilo da pronađu radnike i izvan trenutno rigidnih zakonodavnih definicija, gdje se posebno ističe potreba za agencijskim zapošljavanjem, cjeloživotnim učenjem, uvođenjem dualnog obrazovanja, te angažmanom studentske populacije kako bi po izlasku iz obrazovnih ustanova imali znanja primjenjiva na tržištu rada.

Imajući u vidu navedena otvorena pitanja i sveprisutniji problem odlaska kvalificirane radne snage i nedostatka stručnog kadra, prepoznali smo interes i potrebu za organiziranjem jednog ovakvog skupa na temu aktualnog stanja na tržištu rada u BiH, zakonske regulative iz oblasti rada i zapošljavanja, problem neusklađenosti obrazovnog sistema s potrebama slobodnog tržišta rada.

Tagovi: