BESPLATNA ENERGIJA IZ POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA
Mostar planira izgradnju solarnih sušara
Manager BiH 21 lipnja, 2024

 

Grad Mostar kreće sa istraživanjem tržišta o potrebama solarnih sušara.  


Ovaj posao dobila je je mostarka firma WEB Studio koja je odabrana kao najpovoljniji ponuđač putem direktnog sporazuma po cijeni od 3.744,00 KM, javlja Akta.ba.

Osim istraživanja tržišta, Grad Mostar je odabrao još jednu firmu koja će raditi na pripremi ovog projekta.

"AgroSolar" Tuzla odabrana je za dva posla. Prvi je izrada idejnog rješenja /plana za proces proizvodnje solarnih sušara za osoba s poteškoćama u razvoju (OsPuR) što će koštati 3.750,00 KM, te odabir odabir eksperta za proizvodnju solarnih sušara. Vrijednost dobijenog ugovora je 2.500,00 KM.

Pored njih, firma Finesa d.o.o. odabrana je posao tehničke podrške za testiranje i puštanje u rad solarnih sušara. Vrijednost ovog ugovora je 4.095 KM.

Dakle, ukupan iznos iznosi oko 10.500 KM što je izdvojeno iz Budžeta Grada Mostar za 2024. godinu, Projekti energijske efikasnosti (Dobra energija - dio sunca za sve) - Sunce za sve.

Inače, Solarne sušare mogu da obezbijede besplatnu energiju za finalizaciju proizvoda iz bašte ili voćnjaka. Za svoj rad koriste energiju sunca zasnovanu na principu elektromagnetnog zračenja u vidljivom i infracrvenom području. Ovaj tip sušare predstavljaju novi doprinos ka dobijanju jeftinijeg proizvoda sa manjim utroškom energije jer se koristi besplatna sunčeva svjetlost i čuva se životna sredina.

Jedan od načina rješavanja problema skupih energenata je uvođenje besplatne sunčeve energije u proces sušenja duhana.

 

Akta.ba / Manager.ba

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu