TURIZAM
Mostar: Najposjećeniji grad u Hercegovini
manager.ba/poslovnenovine.ba 29 studenog, 2022

Najposjećeniji grad u Hercegovini i jedan od najposjećenijih u cijeloj BiH je Mostar koji vijekovima leži na obalama rijeke Neretve.

Neimar Hajrudin, pjesnik u duši, sagradio je ovaj čudesni most koji od 1557. godine spaja obale Neretve po naredbi Sulejmana Veličanstvenog. Španci su ga proglasili 4. najljepšim mostom Evrope, UNESCO ga je sa historijskim jezgrom u okolini uveo pod okrilje svoje zaštite, a zbog ovog remek-djela arhitekture Mostar je postao poznat širom svijeta. Ove godine našao se i na CNN-ovoj listi najljepših manjih gradova u Evropi najviše zbog Starog mosta.

Najveća atrakcija vezana za Starog su skokovi koje svakog dana za turiste izvode mostarski skakači, a posebnu pažnju svakog ljeta privuku dva takmičenja u skokovima sa mosta – tradicionalni skokovi sa 500-godišnjom tradicijom i sve popularniji Red Bull Cliff Diving.

U pogledu na Stari most možete uživati iz mnogobrojnih restorana i kafića mostarske čaršije, ali i sa ziplinea u blizini mosta.

Historijsko blago

Mostar kao jedan od najznačajnijih gradova u BiH čuva vrijedno kulturno-historijsko naslijeđe. Krivu ćupriju nadomak Starog mosta koja premošćuje rijeku Radobolju i podsjeća na njegovo minijaturno izdanje. Džamije od kojih su najznačajnije Karađozbegova, koja se nalazi na listi najreprezentativnijih spomenika sakralne islamske arhitekture 16. vijeka, te Koski Mehmed-pašinu džamiju s panoramskim pogledom na Mostar. Vrijedi vidjeti i stare turske kuće, jevrejsku sinagogu, zgradu Stare gimnazije koja podsjeća na sarajevsku Vijećnicu, Partizansko groblje te brojne druge kulturno-historijske znamenitosti i arheološka nalazišta.

Blagaj

Udaljeno 12 km od Mostara nalazi se mjesto koje se ove godine takmiči za najbolje turističko selo Evrope. Mjesto je to najbolje ribe i ribljih specijaliteta s restoranima smještenim uglavnom uz hladnu rijeku Bunu.

Gotovo sve u Blagaju vrti se oko derviške tekije na Buni, jedne od najposjećenijih turističkih atrakcija u BiH. No osim Tekije, u Blagaju se nalazi još 11 zaštićenih spomenika kulture koja vrijedi vidjeti.

Posljednjih godina postao je mjesto na kojem mnogi rado provode godišnji odmor u nekom od hotela, motela, luksuznih kuća s bazenom ili autokampova.
Adrenalinski doživljaj grada

U sklopu avanturističkog parka na Fortici iznad Mostara nalazi se najduži zipline u BiH u dužini od 560 metara kojim se spuštaju samo najhrabriji. Posjetioce privlači i šetnica sa staklenim podom, visoka oko 15 i duga oko 35 metara s fantastičnim panoramskim pogledom na grad. Jedan je to od najljepših vidikovaca iznad grada na kojem se još nalazi i viseći most i via ferrata te najveća ljuljačka u BiH zakačena za staklenu šetnicu.

Mostarci će vam rado preporučiti i izlete na Mostarsko jezero, na Ruište ili visoravan Bile na kojoj obitavanju divlji konji, kao i splavarenje Bunicom ili posjetu Bunskim kanalima.

Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti