VRIJEDNOST OD 500 MILIJARDI $
Modno carstvo LVMH postalo najvrjednija kompanija u Europi
Manager Svijet 26 travnja, 2023

Kompanija Bernarda Arnaulta, najbogatijeg čovjeka na svijetu, vlasnika brendova Louis Vuitton, Moët, Hennessy, Bulgari i Sephora, objavila je da je u prvom ovogodišnjem kvartalu poslovala s čak 17 posto višim prihodima nego godinu ranije.

Francusko modno i luksuzno carstvo LVMH u ponedjeljak je postalo prva europska kompanija vrijedna više od 500 milijardi dolara.

To je dvostruko veći rast u odnosu na očekivanja analitičara, stoga su dionice opet skočile i još jednom oborile najviši nivo u povijesti konglomerata. Dionicama se u ponedjeljak trgovalo po cijeni od 903,7 eura, što je 41 posto više u odnosu na isti dan 2022. godine.

LVMH je u prošloj godini poslovao sa 79,2 milijarde eura prihoda a čista zarada pri tome iznosila je nevjerovatnih 21,2 milijarde eura.

Kompanija sa sjedištem u Parizu objavila je da joj je godilo lanjsko otvaranje Kine, kad se tek počela oporavljati od pandemije covida, a dobro im je došao i oporavak turizma vrativši velike potrošače u igru.

Glavni izvršni direktor LVMH-a Arnault trenutno je najbogatija osoba na svijetu – njegovo lično bogatstvo procjenjuje se na oko 200 milijardi eura.

Arnault je postao najbogatiji čovjek na svijetu zahvaljujući ogromnom paketu dionica LVMH-a, čija je vrijednost u posljednje tri godine porasla više od 150 posto.

 

tportal.hr/Manager.ba

Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim