PROJEKTI
Milijun KM za mlade poduzetnike Kantona Sarajevo
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 04 srpnja, 2019
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Protokol o suradnji između Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) potpisan je u srijedu s ciljem kreiranja novih radnih mjesta kroz realizaciju programa „Razvoj poduzetništva i podrška pokretanju novih startup kompanija na području Kantona Sarajevo“.

Za realizaciju ovog projekta Ministarstvo privrede izdvaja 850.000 konvertibilnih maraka a, UNDP 150.000 KM, što je ukupno milijun KM za razvoj poduzetništva mladih.

Kako do edukacije i novca, mladi će moći saznati već danas kada će biti objavljen javni poziv na stranici Ministarstva privrede KS.

Ministar privrede KS Haris Bašić naglašava da su mladi u BiH, pa i sarajevskom kantonu pri izboru posla u većini okrenuti javnom sektoru a on nije pokretač razvoja društva.

“Realni sektor je taj koji razvija društvo i donosi nove ideje. Želimo buditi poduzetnički duh kod mladih, ali ne deklarativno nego kroz sistemsku podršku. Kratkoročni cilj je osnivanje do 50 firmi mladih u Kantonu Sarajevu, što je svakako posebna vrijednost s obzirom da je riječ o samozapošljavanju i ogromnom potencijalu za daljnji razvoj”, kazao je Bašić.

Osim edukacije i pomoći u izradi biznis-planova, mladi će dobiti 15.000 KM direktne pomoći za pokrivanje prvih ulaganja i troškova započetog biznisa.

Također, Služba za zapošljavanje KS spremna je sudjelovati i svim mladim ljudima koji prođu ovaj program i čije biznis ideje budu podržane, pokrivati dio troškova plaće i doprinosa u iznosu od 600 KM mjesečno, na period od godinu dana – odnosno 7.200 KM godišnje.

Edis Arifagić, šef Programa za lokalni razvoj UNDP-a u BiH je rekao da se mnogo priča o problematici mladih u našoj zemlji i želji da ostanu ali malo je konkretne pomoći.

“Stopa nezaposlenosti mladih je 40 posto. Ovo je konkretna situacija u kojoj se mladima pruža šansa da uđu u poduzetništvo, kao samostalni poduzetnici u sektorima koji su brzorastući”, kaže Arifagić, saopćeno je iz press službe Vlade Kantona Sarajevo.

Povezani članci

1