PROJEKTI
Megaprojekt u Hercegovini napreduje punom parom
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 23 lipnja, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Da ovaj projekt ulazi u završnu fazu govori i činjenica da je danas počelo betoniranje temelja za vjetroagregate.

 

U Podveležju iznad Mostara radi se punom parom. Ovdje „Elektroprivreda BiH“ ulaže 162 milijuna KM u izgradnju vjetroparka od 15 vjetroagregata, ukupne snage 48 megavata, 110-kilovoltnu stanicu, priključni dalekovod, pristupne puteve, servisne saobraćajnice te druge prateće sadržaje.

Svaki vjetroagregat je prečnika 18 metara i sadrži 450.000 kubika betona.

Da ovaj projekt ulazi u završnu fazu govori i činjenica da je danas počelo betoniranje temelja za vjetroagregate.

Iskop jama za temelje vjetroturbina počeo je 4. svibnja/maja i, kako je potvrdio Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije EPBiH, taj posao je okončan.

– Krećemo s betoniranjem i računamo da ćemo do kraja lipnja/juna završiti tri temelja, a tokom srpnja/jula i kolovoza/augusta preostale, tako da ćemo početkom jeseni imati u potpunosti spremne temelje za vjetroagregate – kazao je Salkić za Avaz.

Sva potrebna oprema, u vrijednosti od 69 milijuna eura, a radi se o 15 turbina, generatorima stubova te pratećim dijelovima, već je proizvedena u „Siemensovim“ fabrikama u Danskoj.

Jedan dio je dopremljen brodom u Ploče, dok je drugi na putu prema BiH. Posljednji dio će stići do jeseni, kada će uslijediti intenzivniji radovi na montaži vjetroagregata.

U EPBiH očekuju da će Vjetroelektrana Podveležje u punom kapacitetu zaživjeti u prvom kvartalu naredne godine.

“Elektroprivreda BiH” je za VE Podveležje dobila koncesiju od 30 godina. Instalirana snaga je 48 megavata, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije je 120 gigavata. Sredstva za izgradnju osigurana su iz kredita njemačke razvojne „KfW banke“, piše Avaz.

Povezani članci

1