KUPARI KOD DUBROVNIKA
Megaprojekt oživljava ruševine nekadašnjeg odmorišta JNA
Manager Regija 16 lipnja, 2024

Budući turistički kompleks Kupari smješten je šest kilometara od dubrovačkog Starog Grada. Planirana je obnova pet povijesnih hotela u jedinstven turistički kompleks s oko 400 kreveta. 

 

Nakon što je Općinsko vijeće prihvatilo odluku o Izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja “Kupari I”, otvoren je put za sljedeću fazu realizacije projekta Kupari Dubrovnik Resort – ishođenje lokacijske dozvole. Arhitektonski studio 3LHD na svojim mrežnim stranicama predstavio je izgled budućeg Kupari Dubrovnik Resorta, piše Župski portal.

Predstavili su izgled budućeg turističkog resorta na mjestu ruševnog kompleksa bivše Vojne ustanove Kupari. Investitor je tvrtka HPL iz Singapura. 

 

Kupari su smješteni na padini malog brežuljka u uvali Župskog zaljeva, 5 km jugoistočno od Dubrovnika i 1 km zapadno od Srebrenog, pored Jadranske turističke ceste.

Svoj ubrzani razvoj su doživjeli u drugoj polovici 20. stoljeća kad je izgrađen hotelsko-turistički kompleks pod upravom Jugoslavenske narodne armije. U sklopu kompleksa nalazila se i Titova vila koja je ugostila brojne svjetske ugledne državnike i druge dostojanstvenike.

Tijekom Domovinskog rata bili su pod okupacijom i u cjelosti su uništeni, privatne kuće i hoteli su opljačkani te većim dijelom i spaljeni.

 

 

“Budući turistički kompleks Kupari smješten je šest kilometara od dubrovačkog Starog Grada. Projekt planira rekonstrukciju pet povijesnih hotela u jedinstven turistički kompleks s otprilike 400 kreveta”, navode iz 3LHD-a.

Projekt će maksimalno iskoristiti lokaciju postojećih građevina kako bi osigurao pogled na plažu i more te zadivljujuću pozadinu obale. Resort će zbog smještaja u prirodnoj dolini okruženoj strmim padinama, koje će ostati netaknute, gostima pružiti privatnost i osjećaj zaštićenosti. Postojeće hotelske strukture u podnožjima padine s obje strane parcele bit će renovirane prema visokim standardima, s hotelom od pet zvjezdica s jedne strane te 32 apartmana i četiri vile s druge strane.

Zeleni krovovi i velike staklene plohe na fasadama omogućit će smještajnim jedinicama potpuno uklopiti se u prirodni okoliš. Hotel Grand bit će obnovljen kao središnji dio kompleksa sa spa sadržajima, specijalnim restoranom i banketnom dvoranom. Servisni prostori i back of house sadržaji smještaju se u postojeće objekte na stražnjoj strani parcele kako bi ostale odvojene od srca kompleksa.

 

 

Svi gosti će imati pristup plaži, kao i nizu bazena sa sunčalištima, kabinskim kućicama pored bazena, zonama za vodene sportove i paviljonima za hranu i piće. Obnovljeni jedriličarski klub i restoran bit će središte nove marine definirane novom pristanišnom strukturom, izgrađenom kako bi zaštitila i smjestila velike i male brodove. 

Šetnica uz obalu iznad razine plaže omogućit će gostima jednostavan pristup sadržajima kompleksa. Obilje odraslog zelenila pružit će osjećaj trajnosti i povezanosti s prirodom. Planovima je predviđeno iskoristiti postojeće drveće i stvoriti raznolike vrtove unutar resorta.


Manager.ba

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu