PROJEKTI
Megaprojekt koji bi mogao promijeniti svijet: Gradi se najkompleksniji stroj
manager.ba/akta.ba Svijet 30 srpnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Riječ je o neograničenom izvoru čiste energije, ali za koji naša civilizacija proteklih 60 godina nije našla način da ga iskoristi zbog velikih tehničkih izazova koje takav pothvat zahtijeva.

 

Na jugu Francuske u utorak je počelo sklapanje najkompleksnijeg stroja u povijesti naše civilizacije - ITERA, koje će trajati narednih pet godina, piše Guardian.

Riječ je o 20 milijardi eura teškom naučnom projektu kojim se žele simulirati procesi koji se odvijaju unutar Sunca, to jest kojim se želi omogućiti stvaranje energije uz pomoć nuklearne fuzije, a koja bi, nadaju se naučnici, u budućnosti mogla biti komercijalno iskoristiva.

Riječ je o neograničenom izvoru čiste energije, ali za koji naša civilizacija proteklih 60 godina nije našla način da ga iskoristi zbog velikih tehničkih izazova koje takav pothvat zahtijeva.

Kako je još prije pet godina pisala naučna novinarka Tanja Rudež, tijekom reakcije fuzije, što je proces spajanja jezgara lakih atomskih elemenata, oslobađa se golema količina energije. Primjera radi, pri fuziji svega pet grama materijala dobije se energije koliko i izgaranjem 60 tona vrlo kvalitetnog uglja.

"Fuzija je siguran izvor energije na neograničenoj skali - rekao je novinarki tada portparol ITER-a Robert Arnoux. Za razliku od fizije, odnosno cijepanja atomskih jezgri, što je temelj nuklearki, ali i atomskih bombi, kod fuzije nema opasnosti od nekontrolirane reakcije. Drugim riječima, nije moguć scenarij kao u Černobilu. - Kod energije dobivene fuzijom, nema dugoživućeg radioaktivnog otpada, a nema ni emisije ugljen dioksida", naglasio je Arnoux.

Fuziona je reakcija naizgled jednostavna: na primjer, hidrogenovi izotopi deuterij i tricij se spajaju, a pritom nastaju helij i neutron. Kako bi se to dogodilo, gorivo mora biti u stanju plazme, tj. mora se ugrijati na više od 150 milijuna stupnjeva Celzijusa.

Dalje, kako bi došlo do spajanja jezgara, plazma dovoljne gustoće mora se držati dovoljno dugo bez dodira sa stijenkama posude u kojoj se nalazi. To se postiže pomoću jakih magnetskih polja u tzv. magnetskima bocama ili tokamacima koje su osmislili ruski fizičari Andrej Saharov i Igor Tamm na osnovu ideje Olega Lavrentijeva. Andrej Saharov, tvorac ruske termonuklearne bombe, ali i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1975. godine, krajem 1950-ih predviđao je da će fuzijski reaktor zasnovan na njegovom nacrtu proizvoditi energiju za svega 10 ili 15 godina. Slično su predviđali i drugi fizičari, ali nije se ostvarilo.

Da bi se sastavio divovski, 23.000 tona težak reaktor u centru ovog projekta, u njega će se ugraditi milijuni raznih komponenta, među kojima i više od 3000 tona superprovodljivih magneta te više od 200 kilometara superprovodljivih kablova, a sve to biće smješteno na ekstremno niskim temperaturama od -269 stupnjeva Celzijusa.

Ukratko, radi se o najkompleksnijem "građevinskom" pothvatu današnjice.

Početak faze sastavljanja strojaobilježili su i francuski predsjednik Emmanuel Macron i japanski premijer Shinzo Abe, čija zemlja sudjeluje u ovom projektu zajedno s Europskom unijom, SAD-om, Ujedinjenim Kraljevstvom, Kinom, Indijom, Južnom Korejom i Rusijom.

"Vjerujem da će ovakve inovacije biti ključne u borbi protiv klimatskih promjena i izgradnjom društva u kojem nema pretjeranih emisija ugljen dioksida", kazao je Abe.

"Ako omogućimo korištenje čiste energije, biće to čudo za našu planetu. Ali, morate biti svjesni da će sastavljanje ove mašine biti izuzetno složen proces tokom kojeg moramo biti precizni kao švicarski sat", rekao je glavni direktor projekta ITER Bernard Bigot.

Kada ITER bude dovršen 2025. godine počet će prvi eksperimenti, a do 2035. godine trebala bi biti gotova i gradnja demonstracijskog reaktora DEMO, snage tri gigavata, koji će proizvoditi električnu energiju. Krajnji je cilj da do 2050. godine pomoću fuzije počne i komercijalna proizvodnja energije.

Tagovi:
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo