RESURSI PRI KRAJU
Masovni turizam ozbiljno ugrožava Grčku
Manager Svijet 23 lipnja, 2024

Grčkoj je nužna reforma i redefiniranje zakona koji se tiču turizma, navodi Independent. Moraju se napraviti velike promjene ako ta zemlja želi ostati popularno turističko odredište. Žurno treba smanjiti neobuzdanu izgradnju i zaštititi vodne resurse i obalna područja kako bi se održala zdrava turistička industrija. 

 

Grčku je prošle godine posjetilo oko 33 milijuna ljudi, 5 milijuna više nego godinu ranije. Turiste privlače drevna arheološka nalazišta, tirkizne mediteranske vode i pouzdana ljetna sezona. Međutim, grčki su ombdusmeni objavili izvešće u kojemu upozoravaju na sve veće rizike za okoliš i pozivaju na žurne reforme.

 

I TURISTI VODU PIJU
Talijanski otok u strahu kako će turisti "popiti" vodu

Ekonomija Grčke se oslanja na turizam, a treba sačuvati sve resurse koji su uključeni. Grčka ne smije iscrpiti svoj potencijal, ne smije ga rasipati i učiniti turistička odrdišta neatraktivnim. Turizam čini više od 25% gospodarske proizvodnje, i svake godine se povećavaju prihodi. Očekuje se kako porasti na 21 milijardu eura u ovoj godini s prošlogodišnjih 20,5 milijardi.

Međutim, prihod generira sve veće probleme. Ombdusmeni pozivaju na smanjenje izgradnje uz obalu i zaustavljanje sječe šuma koja stvara uvjete za poplave. Pozivaju i na veću brigu o vodnim resursima u svjetlu sve većih zahtjeva za pitkom vodom, bazenima i vodenim parkovima.

 

ODRŽIVI TURIZAM
Hrvatska odredišta moraju naplaćivati ulaznice dnevnim turistima

Kao primjer opasnog masovnog turima navode otok Santorini. Otok s oko 15.000 stanovnika ugosti svake godine više od 5,5 milijuna turista, dvostruko više od broja koji je ugostio 2012. godine. Generira oko milijardu eura prihoda godišnje, ali nanosi veliku štetu lokalnoj zajednici i prirodi.


Izvor: TUMagazin
Prilagodba: Manager.ba

 

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu