PRILIKA ZA INVESTITORE U OIE
Makedoniji tri milijarde eura za odustajanje od ugljena
Manager Regija 19 studenog, 2023
Izvor fotografije:
Georgi Licovski (EPA-EFE)

Međunarodni zajmodavci, uključujući Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetsku banku, podupiru plan vrijedan 3 milijarde eura čiji je cilj natjerati Sjevernu Makedoniju prestati koristiti ugljen za proizvodnju električne energije, prenosi Reuters

 

Dogovor, za koji se očekuje kako će biti objavljen na summitu o klimatskim promjenama COP28 u Dubaiju koji počinje 30. studenog, uključuje plan za zatvaranje dviju elektrana na ugljen u zemlji i njihovu zamjenu s 1,7 GW obnovljive energije.

"Ugljen u Sjevernoj Makedoniji predstavlja 40% energenata, te je to vrlo velik, vrlo važan izvor. Ovo je jedan primjer onoga što bismo željeli pokazati na COP28, predstaviti ovaj pristup i ono što može dati, kao i predanost zemlje", rekla je za Reuters predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso.

Nazvan "Program ulaganja samo u energetsku tranziciju", plan slijedi slične napore ubrzavanja zatvaranja elektrana na ugljen u Južnoj Africi, Indoneziji, Vijetnamu i Senegalu, uz potporu vlada i privatnih ulagača. Njegova cijena, 2.000 eura po stanovniku za balkansku naciju od dva milijuna, naglašava poteškoće s kojima se mnoge male zemlje ili zemlje s niskim prihodima suočavaju u financiranju prijelaza na čistiju energiju.


Manager.ba
 

Povezani članci

1

Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu