NAJVEĆA SOLARNA ELEKTRANA U BIH
Mađarskom Lugos Renewablesu odobreno preuzimanje SE Trebinje 1
Manager BiH 28 ožujka, 2023
Izvor fotografije:
mjesto Zupci kod Trebinja, ilustracija

Objavom Rješenja Konkurencijskog vijeća u Službenom glasniku mađarskome Lugos Renewables odobreno je preuzemanje većinskog udjela u poduzeću Solarna fotonaposnka elektrana Trebinje 1.

 

Prijavu koncentracije podnijeli su početkom prošle godine Mješoviti Holding Elektroprivreda Republike Srpske, Matično preduzeće a.d. Trebinje, i Lugos Renewables Karlatolt Felelossegu Tarsasag Republika Mađarska.

U Rješenju Konkurencijskog vijeća navodi se kako će obje tvrtke imati zajedničko vlasništvo nad ovom elektranom sa EP RS, ali se ne navode udjeli u postocima.

Manager.ba | 24. 04. 2019.
TREBINJE: 
Na 195 hektara zemljišta gradit će solarnu elektranu

Manager.ba | 28. 08. 2019.
PROJEKTI
Trebinje dobiva solarnu elektranu

Manager.ba | 19. 10. 2020.
PROJEKTI
U Trebinju niče najveći solarni park na Balkanu

Mnager.ba | 21. 07. 2021.
PROJEKTI
U Hercegovini će biti najveća solarna elektrana na Balkanu

Još u svibnju 2019. godine Grad Trebinje dao je 195 hektara zemljišta na Zupcima u zakup Elektroprivredi RS za gradnju Solarne fotonaposnke elektrane Trebinje 1. Tada je najavljeno kako će buduća elektrana imati instalirnu snagu od 100 MW, a vrijednost investicije rocjenjena je na 150 milijuna eura.

Rješenja o dodjeli koncesije za izgradnju i korištenje solarne fotonaponske elektrane Trebinje 1, Vlada Republike Srpske dodjelila je Elektroprivredi RS u listopadu 2020. godine. Koncesija je dodjeljena na 50 godina, a tada je objavljeno kako je planirana snaga elektrane 73 MW.

Godinu dana kasnije, potkraj rujna 2021. godine iz Elektroprivrede RS obznanili su kako su u Budimpešti s predstavnicima kompanije LUGOS Renewables razgovarali o "uvjetima izgradnje i financiranju solarne foto-naponske elektrane Trebinje 1".

Potkraj prošle godine, LUGOS i EP RS podnijeli su prijavu koncentracije Konkurencijskom vijeću.

 

Manager.ba

Povezani članci

1

2

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo