PREUZIMANJE SVIH PROJEKATA
Lager iz Posušja postao vlasnik Promondis Energy iz Sanskog Mosta
Manager BiH 21 srpnja, 2023

 

Kompanija Lager d.o.o. Posušje postala je vlasnik Promondis Energy iz Sanskog Mosta koja je bila u vlasništvu njemačke kompanije odnosno investitora Bertholda Brentrupa.

 

Radi se o kompaniji koja je dobila sve potrebne dozvole za izgradnju solarnog parka na području općine Bosanski Petrovac "Bjelajski Vaganac", što znači da Lager preuzima ovaj projekat.

Kako je ranije najavljeno, ukupna investicija procijenjena je na 65 milijuna eura i biće jedna od najvećih koje su realizirane na području ovog kantona. 

U sklopu ovog projekta planirana je izgradnja solarnog parka na tri lokacije pojedinačne snage 29,5 MW, a ukoliko bude sve teklo prema planu, to će biti najveće postrojenje za proizvodnju solarne električne energije na području bivše Jugoslavije i zauzimat će površinu od oko 150 hektara.

Sa projektom su započeli prije dvije godine a sve pripremne razgovore Vlada USK vodila je sa njemačkim investitorom Bertholdom Brentrupom, koji je izrazio spremnost da firma Promondis investira u solarni park ukupne snage 88,5 MW na području USK. 

Berthold Brentrup je već godinama prisutan u Unsko-sanskom kantonu sa još jednom HIK GmbH koja je osnivač uspješne kompanije HIK d.o.o. Sanski Most.

Za sada nije poznato kako i je zašto Lager preuzeo Promandis.

Lager je već odavno krenuo sa investicijama u ovom sektoru i cilj im je postati regionalni lider u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora.

Uz vjetroelektranu Krš-Pađene u Hrvatskoj, Lager ima u planu graditi vjetroelektranu Gradina (42 megavata) kraj Tomislavgrada u BiH.

Projekt Krš-Pađene, odnosno tvrtku C.E.M.P., preuzeli su 2012. od investitora iz Austrije koji su se dotad devet godina bezuspješno borili sa hrvatskom birokratijom.

Kako stvari stoje, posuška kompanija je ovaj recept prepisala i u Bosni i Hercegovini te preuzela projekat od Nijemca koji je savladao sve pravne i druge birokratske barijere i dobio sve potrebne dozvole.

 

akta.ba / Manager.ba

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim