KRIPTOVALUTE
Kriptovalute u BiH: Raste interesiranje za digitalni novac
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 01 veljače, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Putem kripto mjenjačnice trguje se sa šest  kriptovaluta: BTC – Bitcoin, ETH – Ethereum, LTC – Litecoin, BCH – Bitcoin Cash, XMR – Monero i ZEC – Zcash.

 

Kriptovalute postaju predmet interesiranja sve većeg broja ljudi što potvrđuju i podaci prve kripto mjenjačnice u BiH koja je objavila da broj korisnika mjenjačnice eksponencijalno raste proteklih mjeseci.

„Trenutno imamo 2.500 registriranih korisnika, s tim da u posljednjih par mjeseci imamo eksponencijali rast novih korisnika kako zbog uvođenja novih usluga na našu platformu tako i zbog rasta cijena digitalne imovine ili kriptovaluta“, istakao je Boris Majstorović, direktor i suosnivač BCX kripto mjenjačnice.  

Najpopularnije dvije kriptovalute u BiH i svijetu su Bitcoin i Ethereum. Ove dvije kriptovalute čine 83% tržišne kapitalizacije cijelog kripto tržišta.

„U posljednje vrijeme na našoj aplikaciji nešto više se trguje valutom Ethereum. Budući da veliki broj stanovnika Bosne i Hercegovine „rudari“ taj coin, s vremena na vrijeme korisnici žele da unovče u konvertibilnu marku kako bi realizirali svoj profit“, istakli su u BCX-u.

Putem kripto mjenjačnice trguje se sa šest  kriptovaluta: BTC – Bitcoin, ETH – Ethereum, LTC – Litecoin, BCH – Bitcoin Cash, XMR – Monero i ZEC – Zcash.

Koliko dugo klijenti čekaju da bi ostvarili određenu zaradu?

„Nekada je potrebno mnogo vremena, a nekada u toku samo jednog dana klijent može ostvariti ogromnu zarada. Jedan primjer 13. marta kad je pandemija COVID-19 uzela maha u cijelom svijetu jedan Bitcoin je tog dana u jednom trenutku vrijedio „samo“ 3.550 dolara, danas Bitcoin ima vrijednost od 39.000 dolara. Korisnik koje je kupio jedan Bitcoin 13. ožujka/marta i danas prodao, ostvario je zaradu od 998,59 posto“,

Na koji način zainteresirani mogu da trguju kriptovalutama?

Svi zainteresirani za trgovinu kriptovalutama mogu da BCX platformu gdje će dobiti više informacija o kripto svijetu i digitalnoj imovini. Svaki novi korisnik potrebno je da prođe kroz tri koraka:

1) da se registrira, verificira i kreira svoje digitalne novčanike s kojima želi da trguje,

2) napravi depozit u aplikaciji te uplati novac po instrukcijama koje dobije prilikom kreiranja depozita i

3) kupili ili proda kriptovalutu koju želi, a koja je dostupna na našoj burzi.

Trenutno BCX blockchain platforma ima dva modula: BCX mjenjačnicu i BCX berzu.  BCX mjenjačnica  brzo i jednostavno vrši zamjenu iz kriptovalute u konvertibilnu marku i obrnuto, po trenutnom kursu koji je na svjetskim berzama. BCX berza koja predstavlja tržište Bosne i Hercegovine i daje mogućnost korisniku da on diktira po kojoj cijeni želi da proda ili kupi kriptovalutu koju želi.  

Što nas očekuje u 2021?

Za 2021. godinu smo pripremili novi revolucionaran projekt za naše prostor, a koji će omogućiti svim našim korisnicima da putem BCX aplikacije brzo, jednostavno i jeftino plaćaju robe i usluge širom Bosne i Hercegovine, poručili su iz prve kriptomjenjačnice u BiH.

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce