KRIPTOVALUTE
Kripto groznica trese i BiH
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 15 studenog, 2021

Kriptogroznica trese i BiH, što potvrđuje podatak da broj registriranih korisnika u jedinoj mjenjačnici digitalnog novca kod nas konstantno raste, a promet ustudenom/ novembru ove u odnosu na kraj prošle godine povećan je za 693,88 posto.

 

Svjetski trend trgovanja digitalnim novcem postaje dio i naše svakodnevice, posebno u vrijeme skoka cijena na tržištu kriptovaluta, kada broj onih koji trguju ovom vrstom novca vrtoglavo raste. Ovih dana jedna od najpopularnijih, Bitcoin, bilježi povijesni maksimum od 69.000 dolara, pa se može očekivati da i zainteresiranost stanovništva za ovu valutu raste. Da je sve više onih koji trguju digitalnim novcem, potvrđuje i podatak da je u veljači/februaru u jedinoj kriptomjenjačnici kod nas bilo oko 3.000 registriranih korisnika, dok ih je sada oko 8.500.

Izvršni direktor firme “Digital Assent Menagement” poznate po brendu “Balkan Crypto Exchange” (BCY) Boris Majstorović ističe za “Glas Srpske” da trend rasta bilježe konstantno od osnivanja 2018. godine.

Promet na platformi “BCX.ba” 11. studenog/novembra je dostigao 17,5 milijuna maraka, što je za 693,88 posto više u odnosu na kraj prošle godine. Broj uspješnih transakcija veći je za 444,38 posto, odnosno povećan je sa 1.922 na 10.463 transakcije – ističe Majstorović i dodaje da u ponudi imaju šest kriptovaluta i to Bitcoin, “Ethereum”, “Litecoin”, “Bitcoin Cash”, “Tether” i “Ethereum Classic”.

Istakao je da rade na tome da uvrste i neke nove, kao i da podrže jednu domaću kriptovalutu. Majstorović dodaje da su najpopularnije kriptovalute na ovoj platformi iste one za koje vlada najveće interesiranje i u svijetu, koje čine 60 posto tržišne kapitalizacije kriptotržišta, a to su “Bitcoin” i “Ethereum”.

Ekonomist Miloš Grujić podsjeća da je Švedska prva zemlja u Europi koja je izdala papirni novac 1661. godine, a sada i Šveđani preferiraju korištenje kartica umjesto gotovine. Dodaje da su uz plaćanje kreditnim karticama i preko “paypal” sistema kriptovalute najpopularniji oblik plaćanja na internetu. Međutim, ističe da veliki problem u vezi s kriptovalutama predstavlja njihova nestabilnost cijena.

– Racionalni sudionici na tržištu neće se olako upustiti u međunarodne transakcije kriptovalutama. Međutim, usprkos činjenici da nemaju pokriće niti se mogu upotrebljavati za plaćanje poreza, kriptovalute imaju veliku vrijednost u razmjeni među korisnicima za financiranje legalnih, ali i ilegalnih aktivnosti – istakao je Grujić za “Glas”. Dodaje da je najveća prednost, ali i mana digitalnog novca insistiranje na anonimnosti korisnika, što ih čini pogodnim za financiranje kriminalnih djelatnosti.

– Ipak, “trag novca” moguće je provjeriti jer je svaka transakcija zabilježena u blockchainu. Ne bih da navodim čitatelje na kupovinu ili prodaju kriptovaluta. Rastom popularnosti kriptovaluta porasla je popularnost blockchain tehnologije i inovativnih načina plaćanja. Kriptovalute se mogu nametnuti kao poželjan način za prenos novca i, naravno, za plaćanje – naglasio je Grujić.

Zarada

Boris Majstorović ističe da imaju dosta primjera gdje su korisnici za kratko vrijeme ostvarili veliku zaradu trgujući kriptovalutama.

– Primjera radi, svi naši korisnici koji su 1. siječnja/januara 2019. godine kupili jedan Bitcoin po cijeni od 6.563 KM i sačuvali ga do danas ostvarili su zaradu od 103.115 KM – naveo je Majstorović.

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
Povezani članci

1

2