GRIJANJE
Krajnje je vrijeme da nabavite pelet, evo koliko sada iznosi cijena jedne tone
Manager.ba/fokus.ba BiH 09 listopada, 2019

Cijena peleta koji se sve više koristi za grijanje domaćinstava i u BiH, trenutno je između 330 i 350 KM, ali negdje već ide i do 380 KM po toni, pokazuju najnoviji oglasi za prodaju peleta na najvećoj internet stranici za kupoprodaju u BiH.

Stručnjaci ističu da su cijene ovog energenta trenutno blizu realnih, te da je i situacija sa peletom stabilna, ali podsjećaju da nestašice, nagli skokovi cijena i višemjesečno čekanje na isporuku često zadaju velike glavobolje potrošačima u BiH, piše Srpskainfo.

Zbog toga je, kažu, pelet najbolje nabavljati ranije u toku godine, a ne čekati hladne dane, jer tada cijene najčešće i vrtoglavo rastu.

Krajem decembra prošle godine, recimo, brojni potrošači u BiH su se suočili sa situacijom da su za tonu peleta morali da plate i nevjerojatnih 500 maraka, jer su s jako hladnim danima naglo skočile i potražnja i cijene.

Samo nekoliko mjeseci ranije, tijekom ljeta, pelet se mogao nabaviti i po cijeni od 250 KM, dok je na jesen već cijena bila u prosjeku oko 350 do 400 maraka. Sličnih i drastičnijih situacija bilo je i prethodnih godina.

– Potražnja za peletom raste iz godine u godinu, jer je sve više i instaliranih peći na pelet. Svake godine imamo nekoliko hiljada novih potrošača koji se obično u jesen ili ranu zimu pojave sa potražnjom za peletom i to onda uzrokuje i nagli rast potražnje i špekulacije određenih trgovaca. Trenutno je, ipak, situacija stabilna – ocjenjuje za Srpskainfo Goran Ivanović, jedini certificirani inspektor proizvodnje peleta prema europskom enPuls standardu iz BiH, te trener za rukovodioce proizvodnje peleta.

Cijena je, ističe, realna s obzirom na to da se i cijene sirovine za drvnu industriju rastu iz godine u godinu, a otpad iz industrije drveta je sada već jako tražen i dostiže nekoliko puta veće cijene u odnosu na prije nekoliko godina.

– Pored toga proizvodnja peleta je znatno zahtjevnija u zimskom periodu, pa to može uticati i na cijene. Preporuka je, dakle, da se pelet nabavlja od provjerenih, certificiranih proizvođača i u periodu kad je manja potražnja kako bi dobili kvalitetan pelet po povoljnijim cijenama – kaže Ivanović.

On podsjeća i da je, ako se proizvodi od kvalitetne sirovine i ako se svi procesi u proizvodnji drže standardiziranih procedura, pelet tada zaista kvalitetan proizvod visokih kalorijskih vrijednosti i vrlo jednostavan za korištenje.

– Pelet je popularan i zbog samog načina njegovog korištenja. Kod nas je najčešće pakovan u vreće od 15 kg, pa ne zauzima veliki prostor kao recimo drva za loženje. Peći na pelet su automatizirane, pune se na nekoliko dana, same se pale i gase kako korisnik odredi i rade na automatskom temperaturnom režimu. Pepeo koji ostaje nakon sagorijevanja kvalitetnog peleta je u zanemarivoj količini – ističe Ivanović.

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna