DOMAĆI BRAND
Krajiški kesten u Švicarskoj: Otkup, prerada i izvoz ozbiljan i unosan posao
Manager.ba/akta.ba 19 listopada, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Dnevne količine koje se otkupe prelaze dvadeset pet tona i ove aktivnosti trajat će oko mjesec dana. Plan je otkupiti, preraditi i na tržište Švicarske plasirati oko 600 do 700 tona nadaleko poznatog krajiškog brenda.

 

Nakon maline, "Vrganj-promet“ iz Bužima prije nekoliko dana počeo je s otkupom i preradom pitomog kestena.

Dnevne količine koje se otkupe prelaze dvadeset pet tona i ove aktivnosti trajat će oko mjesec dana. Plan je otkupiti, preraditi i na tržište Švicarske plasirati oko 600 do 700 tona nadaleko poznatog krajiškog brenda, piše cazin.ba.

Stigla je jesen, a s njom i miris kestena, namirnice koja mnoge ne ostavlja ravnodušnim. Vrijeme je da se kuša, ali i nešto zaradi.

Sakupljači za kilogram dobiju  dvije marke, što je mora se priznati pristojna cijena.

 

Poduzeće "Vrganj – promet“ iz Bužima dnevno otkupi tridesetak tona. Za razliku od ranijih godina, ovo poduzeće veoma ozbiljno promišlja o poslu s kestenom, te investira u prerađivačke kapacitete.

Kako navode, kesten otkupljuju na cjelokupnom području USK u rasponu od 25 do 30 tona koji skladište u hladnjačama, kako bi kasnije ušao u proces obrade.

Proizvodnu liniju za preradu instalirali su prije četiri godine, kako je u pitanju sezonski posao, osigurali su rad u dvije smjene.

Razvojem i korištenjem suvremene tehnologije, u ovom poduzeću su prije nekoliko godina napustili tradicionalni način prerade, te ozbiljnije ušli u ovaj posao.

Sve količine koje se prerade, plasiraju se na tržište Švicarske.

Tagovi:
Video
VIDEO
Kako napraviti poslovni plan: Metoda 10 pitanja
VIDEO
Kako pronaći ideje za biznis?
VIDEO
Maja Miljević: 8 koraka do uspješnog početka biznisa