GRAD NA NERETVI
Konjički biznismeni zajedničkim snagama do solarne elektrane
Manager BiH 31 ožujka, 2023

Dok Sarajevo najavljuje osnutak vlastite elektroprivredne tvrtke, Mostar gradnju vlastite elektrane, u Konjicu se domaći biznismeni udružuju za izgradnju solarne elektrane...


Predstavnici novoosnovane tvrtke Neretva Sol d.o.o. koju je utemeljila skupina konjičkih biznismena susreli su se jučer s gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem.

Predstavljen je razvojno – investicijski projekt koji Neretva Sol planira realizirati u oblasti obnovljivih izvora energije, te razgovarano o potrebama i detaljima vezanim za njegovu realizaciju.

“Naša namjera ići k čistoj energiji, jer smo pogodno područje za iskorištavanje hidro, vjetro i sunčeve energije, svakim danom dobija svoj smisao. Raduje nas činjenica kako su se, nakon što je Gradsko vijeće Konjic usvojilo Studiju potencijala obnovljivih izvora energije i potrebe za energijom Grada Konjica, u cijeli proces počeli uključivati i gospodarstvenici. Iskreno se nadamo kako će u narednom razdoblju biti povećan interes i uključenost građana u ovakve aktivnosti i projekte”, kazao je gradonačelnik Ćatić, čestitajući konjičkim gospodarstvenicima na njihovom angažmanu.

“Svi znamo kako će u bliskoj budućnosti ugljično neutralna energija biti uvijet za izvoz, kako će postojati kazne na ugljen dioksid, koji se kreira kao posljedica korištenja energije u proizvodnji.

Mi, kao i drugi gospodarstvenici u Konjicu razmišljamo o tome i želimo na taj način osigurati budućnost izvoza naših tvrtki i doprinijeti razvoju obnovljivih izvora energije na području Konjica, što je i strateška smjernica Gradske uprave Konjic”, kazao je nakon sastanka Orhan Nikšić, predstavnik tvrtke Zanat, koja je dio nove zajedničke kompanije.

“Kao tvrtka koja je izvoznik u postotku od 96% već duže vremensko razdoblje smo uključeni u ovaj novi trend. Naši kupci već nekoliko godina od nas traže informacije i izvještaje o tome kakve oblike energije trošimo, odnosno koliko je tu zelene energije.

To nas je sada ponukalo početi razmišljati o korištenju obnovljivih izvora energije. Udružili smo se i nas 6 investitora napravili poduzeće, kupili zemljište i planiramo, nakon što dobijemo sve potrebne suglasnosti i dozvole, krenuti u realizaciju projekta, koji će podrazumijevati korištenje solarne energije.

Naklonost Gradske uprave i gradonačelnika u ovim aktivnostima nam mnogo znači, te se nadamo da ćemo krajem ove godine uspjeti završiti prvu fazu i pustiti je u probni rad, a nakon toga u narednoj godini se posvetiti i drugoj fazi projekta”, kazao je Nihad Alikadić, predstavnik tvrtke Niho Motors Konjic.


Poslovne novine / Manager.ba

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim