SAVJETI
Koliko često mijenjati posao? Što ako ne možete ostati u firmi više od dvije godine?
manager.ba/biznis.telegraf.rs BiH 28 rujna, 2021
Izvor fotografije:
biznis.telegraf.rs

Koliko dugo treba ostati na jednom poslu? To nije lako pitanje, ali ako sjedite na istom poslu i ako osjećate zasićenost, vrijeme je da nešto mijenjate. Preuzmite inicijativu da vidite kakve se mogućnosti nude.

 

Danas, češće mijenjanje posla, na godinu ili dvije, nije više tabu kao ranije. Ljudi zaista rijeđe ostaju desetljećima kod istog poslodavca, ali to ne znači da je široko prihvatljivo često mijenjati posao.

Prosječno vrijeme koje plaćeni radnici provode kod istog poslodavca neznatno se smanjilo s 4,2 godine u januaru 2018. na 4,1 godinu u siječnju/januaru 2020, pokazuju podaci američkog Zavodu za statistiku rada.

U tom kontekstu četiri godine mogu vam da vam se učine kao cijeli život ako se svakog radnog dana osjećate potplaćeno, necjenjeno ili isprazno.

Promijeniti posao poslije godinu dana samo po sebi ne mora biti loše. Međutim, ako imate više od jednog posla na neodređeno vrijeme, s punim radnim vremenom, na kojem niste uspeli da radite punih 12 mjeseci, to je loš znak drugim potencijalnim poslodavcima – bez obzira na to zašto ste otišli.

Razlog je to što je visoka cirkulacija zaposlenih jedan od najvećih troškova koje kompanija može da ima, tako da menadžeri nisu skloni zapošljavanju osoba koje često mijenjaju posao.

Pokušajte da ostanete na istom poslu barem dvije godine

U idealnom svetu trebalo bi da pokušate da ostanete na jednom poslu najmanje dvije godine. Poslodavcima je potrebno vrijeme i novac da pronađu pravog kandidata, pogotovo ako uzmete u obzir njihova ulaganja u obuku i zapošljavanje.

Osim financijskih razloga, drugi veliki problem je to što bi se osobe iz kadrovske službe mogle dvoumiti oko vaše sposobnosti ako imate neuobičajeno veliki broj kratkih epizoda na nizu poslova. Zapitat će se kakva su vaša prosuđivanja, ciljevi u karijeri i uspješnost kao zaposlenog.

Međutim, ako ste na trenutnom poslu suočeni s lošim šefom, stresom ili ste jednostavno promijenili mišljenje o tome kakav posao želite da radite, nema razloga da ne razmišljate o novoj promjeni.

Pitanja koja morate postaviti sebi ako često mijenjate posao

Kako je do sada izgledala vaša karijera? Drugim riječima, da li je ovo prvi ili peti put da ste nesretni na poslu? Problem nastaje kada se čini da postoji obrazac kratkih poslova.

Ako ste radili tri posla za 10 godina, sve je jasno. Većina kompanija želi zaposlene koji su barem tri do pet godina ostali na jednom poslu, jer to ukazuje na određeni nivo postojanosti.

Kako ostaviti pozitivan utisak

Ako prikupite nekoliko kratkotrajnih poslova u svojoj radnoj karijeri, to ne mora da znači da je vaša potraga za poslom osuđena na propast. Samo budite spremni da prilagodite svoju biografiju i objasnite svoje razloge. Sljedeće strategije mogu da vam pomognu da ispričate uvjerljivu priču o karijeri.

- Opišite što ste naučili iz svog radnog iskustva

- Koncentrirajte se na pozitivne strane

- Preusmjerite razgovor na budućnost

Ako ste u nedoumici da li je pravo vrijeme za odlazak, pokušajte da ostanete dovoljno dugo na trenutnom poslu kako biste barem mogli da kažete da ste naučili novu vještinu ili stekli dragocjeno iskustvo koje će koristiti vašem sljedećem poslodavcu.

Tagovi:
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo