NEKI SE IZDVAJAJU
Koji su gradovi najbolji za digitalne nomade?
Manager Svijet 01 lipnja, 2024
Izvor fotografije:
https://unsplash.com/photos/woman-sitting-on-chair-while-using-macbook--Lw8Lba_dQw

Danas sve više ljudi napušta tradicionalne uredske poslove kako bi postali digitalni nomadi, što im dozvoljava posao obavljati s najrazličitijih krajeva svijeta. Ovaj stil života pruža jedinstvenu priliku za istraživanje novih kultura, uživanje u različitim iskustvima, ali i stjecanje novih, neprocjenjivih. 

 

Koji su to gradovi najpopularnija odredišta za rad na daljinu?

 


Bali, Indonezija - najpovoljnija destinacija

Bali, jedno od najomiljenijih odredišta, raj je za digitalne nomade zahvaljujući svojim prelijepim plažama, povoljnim životnim troškovima i stanovništvu koje svima poželi toplu dobrodošlicu. Otok nudi prelijep ambijent za opuštanje, što ga čini idealnim za one koji traže balans između rada i odmora

Rezervacije i avionske karte

Letovi do Balija mogu biti skuplji nego do nekih drugih azijskih odredišta, ali uz malo istraživanja možete pronaći povoljne opcije. Povratne avionske karte iz Europe obično koštaju između 600 i 1.000 eura. Najbolje je rezervirati karte nekoliko mjeseci unaprijed i izvan sezone.

Smještaj

Na Baliju možete pronaći raznovrstan smještaj, od luksuznih vila do jednostavnih bungalova. Prosječna cijena mjesečnog najma zavisi od lokacije i vaših želja, ali cijena za jednosoban stan ili kuću iznosi oko 300 do 600 eura. Cijena vile s bazenom, besplatnim internetom i poslugom iznosi do 900 eura.

U oblastima kao što su Canggu i Ubud, popularnim među nomadima, dostupni su brojni coworking prostori i zajednički smještaji.

Dnevni troškovi

Život na Baliju može biti izuzetno povoljan. Lokalni obroci u warung restoranima koštaju između 2 i 5 eura, dok zapadnjačka kuhinja može biti nešto skuplja. Ukupni dnevni troškovi, uključujući hranu, prijevoz i osnovne potrebe, mogu biti između 10 i 20 eura.

Cijene prijevoza su povoljne i mogu se naći po cijeni od 1.5 evra, međutim postoji ograničen broj stanica, kao i autobusa. Cijena taksija iznosi oko 6 eura za deset minuta vožnje.


https://unsplash.com/photos/black-laptop-computer-on-white-bed-linen-cjbYUTw3vxQ

 

Atena, Grčka - najprivlačnija digitalnim nomadima

Za digitalne nomade, Atena predstavlja privlačnu destinaciju zbog svoje jedinstvene kombinacije povjesnog nasljeđa, živahnog urbanog okruženja i pogodnih uvjeta za rad na daljinu.

Rezervacije i avionske karte

Kako biste pronašli najpovoljnije avionske karte, koristite platforme kao što su Skyscanner ili Google Flights. Povratne avionske karte iz većih europskih gradova poput Berlina, Pariza ili Londona mogu se naći po cijenama od 100 do 300 eura, ovisno od sezone i toga koliko se vremena unaprijed izvrši rezervacija.

Izvan sezone, posebno u proljeće i jesen, cijene su često povoljnije, a vrijeme prijatno za istraživanje grada. Iz Beograda do Atene se može naći karta po cijeni od 110 eura.

Smještaj

Prosječna cijena mjesečnog najma za jednosoban stan u središnjim djelovima grada, kao što su Plaka, Monastiraki, i Kolonaki, kreće se između 500 i 1.000 eura. Hosteli su pristupačna opcija za kraći boravak, sa cijenama od oko 15 do 30 eura po noćenju. Hotele možete pronaći po cijenama od 30 do 150 eura po noćenju, u ovisnosti od lokacije i samog hotela.

Atena nudi brojne coworking prostore koji su idealni za digitalne nomade, kao što su Impact Hub Athents ili Spaces Athens.

Dnevni troškovi

Obrok u lokalnom restoranu košta između 5 i 15 eura, dok obrok restoranima srednje kategorije može koštati između 15 i 30 eura. Dnevna karta gradskog prijevoza košta 4.50 eura, dok petodnevna karta košta 9 eura.

 

Kostarika, Centralna Amerika - balans rada i odmora

Ova mala srednjoamerička država nudi tropske plaže, bujne džungle, vulkane i gostoljubive ljude. Za one koji rade na daljinu, Kostarika predstavlja savršeno mjesto za istraživanje i rad.

Rezervacije i avionske karte

Povratne avionske karte iz većih gradova u Sjevernoj Americi, poput Majamija ili Los Anđelesa, mogu se naći po cijenama od oko 300 do 600 dolara, dok letovi iz Europe obično koštaju između 600 i 1.000 eura.

Smještaj

Prosječna cijena mjesečnog najma za jednosoban stan u popularnim oblastima kao što su Tamarindo, Nosara, Santa Teresa ili Kartago iznosi oko 450 do 1.300 dolara. Na osnovu istraživanja Euronews-a, u glavnom gradu Kostarike, u San José-u, šestomjesečni najam iznosi oko 4.450 američkih dolara.

Dnevni troškovi

U San José-u, mjesečna karta za autobus košta oko 33 eura. U Liberiji je ta cijena nešto veća i iznosi oko 58 eura.

Cijena namirnica na mjesečnoj razini iznosi između 300 i 400 eura. Na osnovu nekih izvještaja određene namirnice su do 145% jeftinije u lokalnim prodavaonicama u usporedbi s cijenama u supermarketima, te se savjetuje kupovina u manjim, lokalnim trgovinama.

U manjim, jeftinijim restoranima možete potrošiti oko 10 eura po obroku, dok u luksuznijim restoranima ta cijena se kreće između 40 i 60 eura.


Pored ovih, izdvajaju se i države kao što su Portugal, Hrvatska, Kenija, Španjolska i druge. Svaka destinacija nudi svoje jedinstvene prednosti, ali nosi i određene izazove, a izbor prave lokacije ovisi od vas samih i vaših želja. Najbitnije od svega je pažljivo istražiti lokaciju i isplanirati svoje putovanje.


Avokado | Manager.ba

Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
Savjeti