DRŽAVE SVIJETA
Koje države bi mogle najviše profitirati tijekom pandemije virusa korona?
Manager.ba/akta.ba Svijet 07 travnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Ukupni izvoz lijekova, medicinske opreme, proizvoda za ličnu zaštitu i potrošnog medicinskog materijala u 2019. dostigao je cifru od 996 milijardi dolara, što je šest posto više nego u godini ranije.

 

Prema izvještaju Svjetske trgovinske organizacije (STO) Njemačka je najveći izvoznik medicinskih proizvoda u svijetu, Kina i Singapur predvode u izvozu maski i respiratora, a najviše se u vrijeme pandemije korona virusa carini - sapun.

Ukupni izvoz lijekova, medicinske opreme, proizvoda za ličnu zaštitu i potrošnog medicinskog materijala u 2019. dostigao je cifru od 996 milijardi dolara, što je šest posto više nego u godini ranije.

Njemačka je najveći izvoznik, s vrijednošću izvoza u 2019. od 136,2 milijarde dolara i 14 posto udjela u svjetskom tržištu.

Kako navodi STO na drugom mjestu su SAD sa 116,6 milijardi dolara i udjelom od 12 posto.

Treća je Švicarska s 90 milijardi dolara izvoza i devet posto udjela u globalnom tržištu. Te tri zemlje čine nešto više od trećine svjetskog izvoza medicinskih proizvoda.

Vrijednost uvoza porasla je prošle godine pet posto, premašivši 1.000 milijardi dolara. Time je ukupna vrijednost globalne razmjene medicinskih proizvoda u 2019. godini dostigla oko 2.000 milijardi dolara, što odgovara oko pet posto vrijednosti ukupne globalne robne razmjene.

Kina je sedmi izvoznik cijele grupe medicinskih proizvoda, ali je najveći izvoznik zaštitnih maski i drži gotovo četvrtinu globalnog tržišta. Zajedno s Njemačkom i SAD proizvodi gotovo svaku drugu masku, prema podacima STO.

Singapur pak predvodi malobrojnu grupu izvoznika respiratora i ventilatora u koju su se još svrstali SAD, Nizozemska i Kina. Zajedno proizvode više od polovine tih uređaja za medicinsku podršku disanju.

Zbog pandemije korona virusa bolnice širom svijeta pokušavaju da ih nabave a u posljednje vrijeme i same organiziraju proizvodnju pojedinih dijelova 3D printanjem, uz podršku kompanija iz drugih sektora ali i organiziranih inicijativa građana.

STO ukazuje i na velike razlike u carinama na različite grupe proizvoda važnih za prevenciju i liječenje Covida-19.

Raspon se kreće od 2,1 posto u prosjeku za lijekove preko 3,4 posto za opremu poput respiratora, mikroskopa i skenera do 11,5 posto za proizvode za osobnu zaštitu, poput maski, rukavica i naočara. U nekim zemljama ta se stopa penje i na 27 posto.

U STO izdvajaju prosječnu carinu na uvoz sapuna od 17 posto, dodajući da u nekim zemljama članicama premašuje i 50 posto.

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb
VIDEO
Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta