INVESTICIJE
Kod Mrkonjić Grada instalirana solarna elektrana u koju je novac uložilo 226 pojedinaca i organizacija
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 28 lipnja, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Prva solarna elektrana u ruralnom području u Bosni i Hercegovini, a u čiju izgradnju je kroz crowdfunding kampanju novac uložilo 226 pojedinaca i organizacija, postavljena je na krov Centra za posjetitelje Pecka u istoimenom selu kod Mrkonjić Grada.

 

Uradili smo jednu nevjerojatnu stvar! Nakon dvije godine dugog procesa postavljena je solarna elektrana koju su napravili građani BiH, regiona i cijelog svijeta. Prepoznali smo se i iskomunicirali tu energiju koju smo imali i želju da napravimo solarnu elektranu i postanemo nezavisni, da pokažemo da su alternativni izvori energije i nama dostupni te da uz malo volje i truda možemo osposobiti objekt Centra za posjetioce da bude samoodrživ i da ne zavisi ni od koga, a da to bude ekološki prihvatljivo i da ne bude ni na čiju štetu”, istakao je Boro Marić iz Centra za posjetioce Pecka.

Inicijativu “Solarna Pecka” su pokrenuli Centar za posjetitelje Pecka iz Mrkonjić Grada i Centar za životnu sredinu iz Banjaluke u svibnju/maju 2019. godine.

U okviru ove inicijative pokrenuta je online Crowdfunding kampanja za prikupljanje sredstava potrebnih za ugradnju sistema solarnih panela i kolektora na krov objekta Centra za posjetioce Pecka, koji se nalazi u istoimenom selu nadomak Mrkonjić Grada.

Kampanja „Solarna Pecka“ je trajala 26 dana i prvi je korak zajedničke inicijative.

Radovali smo se zajedno svakom uspjehu, svakom dobivenom papiru, svakom napravljenom koraku. Ne znamo što nas još čeka, ali nismo se plašili neuspjeha i nećemo se plašiti ni uspjeha, jer je ovo samo jedna od sjajnih stvari koje ćemo napraviti zajedno sa raznim ljudima sa kojima se prepoznajemo i razumijemo”, kazao je Marić.

Nestor Ruiz, koordinator inicijative Solarna Pecka u Centru za životnu sredinu, ističe da je Solarna Pecka pionirski projekat koji pokazuje da su projekti održive građanske energije mogući u Bosni i Hercegovini usprkos mnogobrojnim trenutnim financijskim, tehničkim i zakonodavnim izazovima.

“BiH ima dovoljno sunca, a dokazali smo i da njeni građani imaju volje. Prvi korak je napravljen, vrijeme je da se okupimo u većem broju i nastavimo raditi na tome da zahtijevamo zakonodavne promjene kako bi građanska energija bila dostupna svima, kako u Peckoj, tako i u cijeloj BiH”, rekao je Ruiz.

Jelena Ivanić, koordinatorica kampanje Sačuvajmo plavo srce Europe u Centru za životnu sredinu naglašava da je Solarna Pecka odličan primjer rješenja za štetne izvore energije poput malih hidroelektrana protiv kojih se Centar bori:

“Hidroelektrane nanose ogromnu štetu našoj prirodi, ekonomiji i lokalnim zajednicama koje su direktno vezane za ove rijeke. Već godinama se zalažemo za unaprjeđenje energetske efikasnosti i veće korištenje drugih obnovljivih izvora energije koji su manje štetni, poput vjetra i solara. Elektrana u Peckoj je odličan i konkretan primjer rješenja koja se nude, a ekološki su prihvatljiva”.

Više detalja o inicijativi Solarna Pecka, možete pročitati na linku: https://czzs.org/kampanje/solarna-pecka/ a crowdfunding kampanja dostupna je na linku https://www.indiegogo.com/projects/solarna-pecka – /

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu