ZAKON
Ko je sve oslobođen uvoznih dažbina u BiH?
Manager.ba/capital.ba BiH 03 srpnja, 2018

Krajem aprila ove godine stupila je na snagu odluka o povećanju vrijednosnog praga oslobađanja od dažbina za pošiljke iz inostranstva na 300 KM.

Od plaćanja uvoznih dadžbina oslobođena je roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primaocu u Bosni i Hercegovini. Roba zanemarive vrijednosti je ona čija je cijena najviše 300 KM, a prije toga je bila 50 KM.

S druge strane, oslobodili su se od plaćanja uvoznih dadžbina paketi vrijednosti od 90 KM ukoliko fizička lica iz BiH iste dobijaju od fizičkih lica iz inostranstva bez bilo kakvog plaćanja.

Ali ovdje nije kraj listi onih koji su oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina već pogodnosti mogu koristiti firme za uvoz opreme, izvođači projekata obnove i rekonstrukcije te roba koja se uvozi, a finansirana je iz IPA i IPA II fondova.

Firme koje uvoze opremu za proizvodnju, a koja predstavlja ulog strane osobe, osim putničkih vozila, automata za zabavu i za igre na sreću, oslobođene su plaćanja uvoznih dažbina.

Radi korištenja gore navedene carinske povlastice, uz pismeni zahtjev za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina, korisnik povlastice podnosi carinskom tijelu, nadležnom prema mjestu sjedišta korisnika povlastice, sljedeće dokumente: ugovor ili drugi odgovarajući akt o ulaganju stranog ulagača u pravnu osobu na temelju kojeg se uvozi oprema za koju se traži oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina, dokaz o registraciji stranog uloga kod nadležnog tijela države, specifikaciju opreme po tarifnim oznakama i naimenovanjima iz Carinske tarife BiH, uz označavanje količine te pojedinačne i ukupne vrijednosti, koju je ovjerio korisnik povlastice, izjavu investitora da oprema nije starija od 10 godina te potvrdu da uvozna oprema zadovoljava standarde u pogledu zaštite čovjekove sredine i ostale standarde iz oblasti zaštite na radu, koju je izdala institucija ili drugo tijelo nadležno za područje te djelatnosti te potvrdu Spoljnotrgovinske komore BiH da se oprema ne proizvodi u BiH.

Uprkos postojanju ove pogodnosti, ona je tek nedavno zaživjela i mnogi proizvođači i dalje nisu u mogućnosit iskoristiti ovu povlasticu.

Uvoznih dažbina je oslobođena i roba koja se uvozi za projekte obnove i rekonstrukcije usvojene od strane Savjeta ministara BiH. Zahtjev ove vrste predaje se Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uz koji se dostavlja dokaz da je projekat obnove i rekonstrukcije usvojilo Savjet ministara Bosne i Hercegovine, izjavu korisnika oslobađanja da je roba za koju se podnosi zahtjev za ovjeravanje specifikacije predmet projekta obnove i rekonstrukcije koji je usvojio Savjet ministara Bosne i Hercegovine te specifikaciju sve robe za predmetni projekat obnove i rekonstrukcije.

Uvoznih dažbina je oslobođena i roba koja se finansira iz IPA i IPA II fondova. Uz podnošenje zahtjeva za ovjeravanje specifikacije potrebno je priložiti i izjavu krajnjeg korisnika da će robu stavljenu u slobodan promet po ovom osnovu koristiti u svrhu i na način predviđen tim ugovorom, odnosno projektom, kopiju ugovora između ugovarača i Delegacije EU u BiH te specifikaciju robe koja se uvozi.

Što se tiče carinskih stopa na uvoz robe porijeklom iz EU, one će se postupno smanjivati, zavisno o vrsti proizvoda, do 90 posto, 75 posto ili 50 posto od prethodne stope, dok će carinske stope za neke proizvode biti u potpunosti eliminisane.

Smanjenje uvozne carinske stope vrijedi samo za robu porijeklom iz EU, a ne za svu robu koja se uvozi iz EU. I dalje je predviđena carinska zaštita za poljoprivredne proizvode za koje se carinske stope uglavnom plaćaju kao i ranije.

U budućnosti se ipak očekuje usporavanje rasta prihoda od carina nakon početka primjene adaptiranog SSP-a, a očekivanja su da će nedostajući iznos budžetskih prihoda biti kompenzovan rastom PDV-a.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce