KOMPANIJE
Kina postaje suvlasnik Rosnjefta
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 13 ožujka, 2018

Kineska firma Huarong Aset Menadžment, pod kontrolom države, kupila je 36,2 posto udjela u poslovnoj jedinici privatnog poduzeća CEFC China Energi, preko kojeg CEFC provodi sticanje udjela u ruskom naftnom giganta Rosnjeftu u vrijednosti 9,1 milijardi dolara.

Prema podacima CEFC-a, u koje je uvid imala agencija Reuters, Huarong je platio udio u CEFC-u u dvije tranše – jednu u decembru i jednu u februaru, prenio je Tanjug.

Huarong je pod kontrolom kineskog ministarstva finansija.

CEFC Energi je prošlog septembra najavio planove za kupovinu 14,16 odsto akcija u Rosnjeftu od Glenkora i fonda Katar Investment Otoriti (KIA).

“Uobličena je konačna struktura akcionara Rosnjefta”, izjavio je glavni izvršni direktor ruskog naftnog giganta Igor Sečin za televiziju Rosija, prenosi Russia Today.

U okviru dugoročnog sporazuma, Rosnjeft i CEFC Energi su 2017. godine potpisali ugovor o isporukama nafte, prema kojem će ruska kompanija snabdjevati CEFC sa 60,8 miliona tona nafte godišnje do 2023. godine.

Sporazum obuhvaća razvoj istraživačkih i proizvodnih projekata u Sibiru. Dvije kompanije planiraju saradnju i u oblasti prerade, petrohemijske proizvodnje i trgovanju sirovom naftom.