MOSTARSKI SAJAM GOSPODARSTVA
Kina je spremna unaprijediti ekonomsku suradnju sa BiH
Manager.ba/akta.ba BiH 10 travnja, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Kina je spremna surađivati s Bosnom i Hercegovinom i da pod vodstvom lidera dviju zemalja unaprijedi ekonomsku suradnju u svim oblastima, rečeno je na konferenciji za novinare u Mostaru nakon svečanog otvaranja 22. međunarodnog sajma privrede koji je okupio izlagači iz tridesetak zemalja svijeta.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak istakla je da su predstavnici Narodne Republike Kine, koja je zemlja partner ovogodišnjeg sajma, poručili kako žele surađivati sa BiH, ali i sa zemljama regiona i šire, kao i da će na ovom sajmu intenzivirati razgovore s predstavnicima bh. kompanija.

"Željni su da razgovaraju sa svim firmama iz BiH te da uspostave suradnju s njima, i to ne samo s onim iz BiH, nego i s firmama iz susjednih zemalja. Izuzetno smo zadovoljni, a zadovoljna je, sigurna sam, i BiH. Doveli smo drugu privrednu velesilu u BiH, otvoreni su za suradnju i evo prilike našim privrednicima da je iskoriste", kazala je direktorica Bošnjak.

Dopredsjednik Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine Zhang Shenfeng kazao je kako su 2018. godine lideri Kine i BiH postigli dogovor da Kina bude zemlja partner ovogodišnjeg sajma, istakavši kako se izložbeni prostor Kine prostire na 2000 kvadratnih metara te da su u Mostar došli predstavnici kompanija iz različitih grana privrede.

"Mi smo spremni da pod vodstvom lidera dviju zemalja pozitivno surađujemo s relevantnim institucijama u BiH i da unaprijedimo suradnju u svim oblastima, kao što su ekonomija, trgovina, infrastruktura i drugo", kazao je Shenfeng.

Dodao je i kako će ohrabriti kineska poduzeća da povećaju nabavku iz BiH, ali i da otvore svoje tvornice u BiH.

"Nadamo se da ćemo uz ove aktivnosti uspostaviti platforme za dalju suradnju i da ćemo na taj način doprinijeti i ekonomskom razvoju BiH, kao i kvaliteti života građana", poručio je dopredsjednik Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine Zhang Shenfeng.

Na Mostarskom sajmu tradicionalno se predstavljaju privredni subjekti iz gotovo svih grana privrede, a ove godine prisutno je više od pedeset kineskih firmi, prvenstveno iz svijeta računarstva, informacijskih tehnologija, biotehnologije i energetike.

U sklopu sajma održavaju se i dvije podsajamske manifestacije - Sajam turizma i Sajam knjige i grafičke industrije, kao i brojne tematske konferencije, forumi i stručni skupovi.

Povezani članci

1

2

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo