"SKORO KAO" LJUBUŠKI MLADI
Kilogram krumpira s francuskog otoka prodaje se za 500 eura
Manager BiH 20 siječnja, 2024

Krumpiri bonotte pomno se uzgajaju i još pažljivije beru na vrhuncu zrelosti u svibnju, a to traje tek tjedan dana. Cijena mu doseže i 500 eura po kilogramu.

 

Jeftina narodska hrana često uključuje krumpir, ali sigurno ne i onaj koji dolazi s malog francuskog otoka Noirmoutiera, zapadno od Nantesa. Njegova se cijena penje i do 500 eura za kilogram. 

Krumpiri bonnotte rastu samo u otočnom tlu Biskajskog zaljeva bogatom mineralima – na komadiću zemlje koji miriše na ocean i alge. Pomno se uzgajaju i još pažljivije beru na vrhuncu zrelosti u svibnju, a berba traje tek tjedan dana. U to se vrijeme 2.500 berača okuplja u zoru do zalaska sunca beru najskuplji krumpir na svijetu. Ručno vade gomolj po gomolj kako bi zlaćani krumpiri mogli zasjati na stolovima najboljih svjetskih restorana.

Bonnote se odlikuju delikatnom limunastom aromom, mirišu na orahe, a karakteristični su po slanom, mineralnom okusom koji još dugo ostaje na nepcu. Koristi se za juhe, salate, kreme ili piree, ali kako god da se koristi – najvažnije je da se kora, koja čuva esenciju mora i tla, ne guli prenosi Punkufer.

 

 

No francuska delikatesa ima ljutog protivnika. Britanski lanac supermarketa Tesco prije koju godinu počeo je komercijalizirati sličan krumpir prodajući ga ispod cijene od oko 2 eura po kilogramu. Pučki rođaci francuskih plemića među gomoljima rastu preko La Manchea, na britanskom teritoriju. Otok Jersey ima sličnu klimu i tlo. No ne samo kako poznavatelji tvrde kako su francuski krumpiri ipak ukusniji, nitko ih ne svrstava u istu skupinu sa Britanskim.

I u našoj zemlji postoje "posebne" vrste krumpira poput nevesinjskog kasnog ili mnogo vrijednijeg ljubuškog ranog. No njihove cijene ni blizu ne dosežu vrijednosti bonnotea. 


Manager.ba
 

Najnovije vijesti
Video
EMIL BALAVAC, MINSTAR TRGOVINE, TURIZMA I ZAŠTITE OKOLIŠA HNŽ
Prirodni resursi ne smiju biti tu samo za zaradu i masovni turizam
DR. SC. IGOR ŽIVKO
Nameti na plaću su nam daleko veći od onih u okruženju
KRISTINA MARIĆ
Osobni rast i razvoj nikada ne prestaju