MENTORSKI PRISTUP
Karijerna orijentacija mora biti dostupna svim učenicima
Manager.ba BiH 29 kolovoza, 2018

U okviru njemačke razvojne suradnje GIZ je sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije krajem prošlog tjedna u Konjiu organizirao dvodnevnu radionicu na temu Značaj i unaprjeđenja karijerne orijentacije u osnovnim školama kroz uvođenje mentorskog programa “Moje znanje-tvoje buduće zvanje?”

Radionica kojoj su prisustvovali predstavnici resornog ministarstava, pedagoških zavoda, pedagozi i psiholozi je dio projekta “Stručno obrazovanje u BiH” koji zagovara obrazovanje zasnovano na potrebama tržišta rada i privrede.

Projekat implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačke vlade. 

„Jedna od specifičnosti našeg projekta jeste i mentorski pristup. Naime, učenici iz osnovnih škola, učesnici programa, dobiju svog mentora, učenika srednje stručne škole.

Od mentora dobiju direktne informacije o načinu školovanja, mogućnostima za dalje usavršavanje i posao, a istovremeno dobiju i novog prijatelja s kojim mogu pričati o svojoj budućnosti.

Na početku smo mentorski program kreirali samo za djevojke, međutim, rezultati su tako dobri da partneri insistiraju na dostupnosti programa i dječacima te uvrštavanju istog u sistem, kako bi mentorski program postao samoodrživ.

Putem  Facebook stranice “Ja biram stručno obrazovanje” mentorski parovi objavljuju svoja iskustva.“ – izjavila je Elma Badžak, savjetnica u projektu.

Učesnici radionice, pedagozi i školski psiholozi izrazili su zadovoljstvo održanom edukacijom i istaknuli potrebu za daljim usavršavanjem kako bi mogli što konkretnije pomoći djeci u karijernom savjetovanju.

Međutim istaknuli su potrebu za većom sistemskom podrškom, a program smatraju dobrom dodatnom mogućnošću za usmjeravanje učenika prilikom odabira nastavka školovanja. 

„Za izbor pravog zanimanja odgovorni su svi - obitelj, škola, privreda i društvo u cjelini.

Neophodno je da zajednički djelujemo kroz različite programe i aktivnosti a jedan od njih je i mentorski program“, naglasila je Emina Jusufbegović, stručna savjetnica za srednjoškolsko obrazovanje resornog ministarstva. 

Karmela Zlomislić, stručna savjetnica za srednjoškolsko obrazovanje ministarstva, poručila je da resorno ministarstvo pruža podršku ovom programu jer je prepoznalo vrijednosti koje razvija u djeci i mladima te u povezivanju obrazovnog sistema sa privredom i zahtjevima tržišta.

Na radionici su prezentirani i uspjesi završene pilot faze projekta u partnerskim mostarskim školama, te najavljene buduće aktivnosti u koje će biti pozvane da sudjeluju sve škole sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije. 

Najnovije vijesti
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu