USPONI I PADOVI
Kako se vratiti u igru nakon poslovnog neuspjeha?
Manager Svijet 31 svibnja, 2023

U poslu, kao i u životu općenito, doživljavamo uspone i padove… Kako zadržati svoj poduzetnički duh netaknutim i nastaviti s ostvarenjem svojih ciljeva? 


Prema originalu How to Stay Motivated After a Failure, Mandy Gilbert 


Poduzetnici su poznati po tome da vole planirati, preuzimati rizike i hrabro kretati u akcije! No velike rizike prate i povremeni neuspjesi. Što se događa nakon neuspjeha? Kako zadržati svoj poduzetnički duh netaknutim i nastaviti s ostvarenjem svojih ciljeva?

Priznajmo iskreno: neuspjeh svakomu od nas teško pada, a ako nam je neki projekt doista bio važan – još i teže. Konačno, poduzetnicima je njihova tvrtka poput djeteta! Dakle, da – svaki neuspjeh u karijeri jest poput udarca. Bilo da se radi o malom projektu koji se nije razvijao onako kako smo planirali ili je neki puno veći projekt doživio fijasko – za nas je to udarac preko kojega ne možemo olako prijeći. Evo, dakle, nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da u takvim situacijama ostanete pozitivni, zadržite motivaciju i pokušate ponovo.


Nemojte si nametati osjećaj krivnje

Prije svega, nemojte si nametati krivnju. Sada nije vrijeme da se osjećate posramljeno, ogorčeno ili da žalite za nečim. Sada je vrijeme da se fokusirate, analizirate situaciju, povežete se s ljudima koji vam mogu pomoći i počnete mijenjati stvari nabolje. Realnost je da nema osobe koja nije u životu doživjela neki neuspjeh. Ponekad jednostavno ne uspijevamo, ma koliko truda ulagali.

U poslu – kao i u životu općenito – doživljavamo uspone i padove, dobitke i gubitke. Neuspjeh nećete doživjeti samo ako nikada ne pokušate ništa novo. No isto je tako sigurno da tada nećete ni napredovati. Činjenica je da ne možete baš u svemu biti dobri. Osim toga, da biste se u nečemu usavršili, potrebna je praksa. Potrebni su vam pokušaji i pogreške. Neuspjesi nam pomažu da se razvijamo. Stoga gledajte na neuspjeh kao na dragocjenu lekciju, a ne kao na neugodu koja vas je snašla.


Sagledajte širu sliku

Sagledajte širu sliku. Čak i ako će taj neuspjeh utjecati na cijelu vašu karijeru, stavite ga tamo gdje mu je mjesto. Iako često mislimo da je posao sve u našem životu – to nije tako. Trenutak u kojem se suočavate s neuspjehom, prilika je da zastanete i prisjetite se te istine. Osvijestite da vas neuspjeh, s kojim ste se suočili, ne definira kao osobu. Ustvari, to je možda samo “kiks” potreban da se uspnete na sljedeću razinu. Teška razdoblja dio su poduzetničkog putovanja u kojem se najvrjednije lekcije teško stječu.

 

Proslavite dobre trenutke. Prisjetite se osjećaja s kojim ste kretali u svoju poduzetničku avanturu. Može li ovo razočaranje zasjeniti sve vaše dosadašnje pobjede? Sačuvajte ovaj osjećaj za vrijeme kada ćete se ponovno suočavati s nekim razočaranjem.


Vratite se u igru

Što je, dakle, sljedeće? Što biste mogli učiniti da se to ponovi? Gdje se vidite u ovo vrijeme sljedeće godine? Dozvolite si da neko vrijeme budete tužni, istražite detalje onoga što se dogodilo da bi na površinu izašla prava pitanja i, nakon što osjetite da ste zatvorili jedno poglavlje, vratite se svom zacrtanom putu. To je trenutak kada ustajete, otirete prašinu sa sebe i krećete dalje. Čak i ako ste u situaciji da ne možete puno planirati, napravite jedan korak u željenom smjeru.

Prihvatite neuspjeh – kakav god da jest – kao priliku. Možda upravo sada trebate krenuti drugim putem. Možda je upravo sada vrijeme da investirate u sebe, pronađete mentora, upišete tečaj i naučite novu vještinu. Nova poduzetnička ideja možda upravo sada sazrijeva u vama. Dajte joj priliku da se razvije i procvjeta, a zatim aktivirajte sve svoje potencijale da ju realizirate!


Poduzetnik.biz / Manager.ba 

Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
Savjeti