SAVJETI
Kako odgovoriti na pitanje o plaći?
manager.ba/mojposao.ba 06 travnja, 2021
Izvor fotografije:
pexels.com

Zadovoljili ste sve tražene kvalifikacije, vaše predstavljanje je bilo samopouzdano i vjerujete da imate velike šanse da dobijete ovaj posao. Tada čujete ono neugodno pitanje: "Kolika je vaša očekivana plaća?"

 

Intervju za posao ide baš onako kako ste se nadali.

Zadovoljili ste sve tražene kvalifikacije, vaše predstavljanje je bilo samopouzdano i vjerujete da imate velike šanse da dobijete ovaj posao.

Tada čujete ono neugodno pitanje: "Kolika je vaša očekivana plaća?"

Istina je da većina kompanija ima točno utvrđen raspon plaća zavisno od pozicije do pozicije.

Ovo pitanje se često postavlja kako bi utvrdili na koji način procjenjujete sebe, ali i da utvrde jesu li vaša očekivanja u skladu sa onim što mogu da ponude.

Zbog toga poslodavac često inzistira da navedete točan iznos plaće koja bi vas zadovoljila. 

Što učiniti kada se nađete u takvoj situaciji?

 

Napravite detaljno istraživanje

Najprije definirajte koliki je raspon plaće za radno mjesto koje vas zanima.

Zatim uzmite u obzir grad u kojem se kompanija nalazi, raspon plaća za navedeno zanimanje u tome gradu, brend, ali i vaše dosadašnje relevantno radno iskustvo.

Kako bi se što bolje pripremili za pregovore o plaćama, usporedite svoju očekivanu plaću ili pogledajte detaljnu analizu plata za pojedina zanimanja na servisu Plata.ba. 

 

Pažljivo odaberite raspon plaće 

Ako znate da vas plaća od 1.000 BAM ne zadovoljava, nemojte reći da biste bili voljni prihvatiti plaću u rasponu 1.000 do 1.200 BAM.

Uvijek dobro razmislite o prihvatljivoj donjoj granici, jer se može dogoditi da vam poslodavac ponudi upravo toliku plaću.

 

Očekivanja za plaću nemojte bazirati na svojim potrebama

Bilo bi idealno da plaća može riješiti vašu mjesečnu ratu kredita i financiranje svih drugih troškova koje imate, međutim, vodite se onim što tržište nudi.

Ako se plaća za vaš željeni posao trenutno u BiH kreće između 1.000 do 1.200 BAM ne možete očekivati da će vam poslodavac ponuditi više do toga ili onoliko koliko vi smatrate da vam treba. 

Vodite računa da su vaša očekivanja u skladu s onim što tržište nudi. 

 

Ne pravite od ovoga tabu temu.

Bilo bi idealno kada biste vi i poslodavac imali ista očekivanja po pitanju vaše buduće plate, ali čak i ako se malo razilazite u mišljenju, dogovor je moguće postići.

Najvažnije je da od ove teme ne pravite tabu: kada vas pitaju za očekivanja, jednostavno im odgovorite temeljem dobrih priprema koje ste napravili prije razgovora za posao.

Argumentirajte svoj odgovor i pokažite da ste se dobro informirali, te promislili o temi prije nego što ste došli na razgovor. 

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce