MILIJUNAŠI
Kako je sin tajnice i računovođe došao na ‘vrh svijeta’
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 09 studenog, 2019
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Poduzetnik, političar, filantrop, medijski mogul i jedan od najuspješnijih gradonačelnika New Yorka u povijesti, Michael Bloomberg, želi postati predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

On se sprema podnijeti prijavu u Alabami kako bi se kvalificirao za izbore za demokratskog kandidata za predsjednika. Izbori u SAD održavaju se sljedeće godine.  

Bloomberg je dovoljno bogat da sam financira svoju kampanju.

Forbes procjenjuje njegovo bogatstvo na 52,4 milijarde dolara. U poređenju s tim, bogatstvo trenutnog predsjednika Donalda Trumpa od oko tri milijarde dolara izgleda patuljasto.

Bloomberg je ujedno i najbogatiji medijski mogul na svijetu.

U ožujku/martu, “Forbes” je rangirao Bloomberga na deveto mjesto najbogatijih ljudi na svijetu.

Skromni počeci i veliki uspon

Bloomberg je rođen u Bostonu, otac mu je bio računovođa a majka tajnica. Kako je onda stekao takvo bogatstvo!?

Wall Street kakav poznajemo danas ne bi postojao bez njegovih inovacija. 

Nakon što je diplomirao na Harvardovoj poslovnoj školi 1966. dobio je posao ručnog brojanja vrijednosnih papira u bivšoj njujorškoj investicijskoj banci poznatoj kao “Salomon Brothers”.

 

Bloomberg je postao Wall Street zvijezda u ovoj firmi, čiji su ga vlasnici uvjerili da upravlja njihovim novim kompjuterskim sistemom 1979. godine.

Bloomberg je napredovao i na kraju postao partner u ovoj kompaniji, ali je napušta 1981. nakon što se spojila s trgovačkom firmom “Phibro Corporation”.

Dobio je otpremninu od 10 milijuna dolara.

Taj novac je iskoristio da počne izgradnju svog financijsko-medijskog carstva.

Osnovao je “Innovative Market Systems” s Charlesom Zegarom, Thomasom Secundaom i Duncanom MacMillanom iste godine.

– Nisam razmišljao o tome što se dešavalo u bivšoj firmi. Nisam se vraćao i posjećivao ih. Nikad se nisam osvrtao. Što je završeno, završeno je, život se nastavlja – napisao je Bloomberg 2001. u svojoj autobiografiji “Bloomberg by Bloomberg”.

Revolucija na tržištu

Bloomberg, kojem je tada bilo 39 godina, iskoristio je svoje znanja iz informacijskih tehnologija razvijeno u “Salomonu”, da kreira “Bloomberg terminal” u 1982., softverski sistem za elektronsku trgovinu dionicama i pristup podacima s tržišta.

Ova alatka je unijela revoluciju u tadašnji analogni Wall Street, odnosno koristili su je investicioni bankari i svi financijski profesionalci.

“Innovative Market Systems” je promijenio ime u “Bloomberg L.P.” 1986. Godine 1990. kompanija je kreirala vlastiti servis vijesti prije nego je lansiran website Bloomberg.com 1993. godine.

S obzirom na to da mu poslovni uspjeh nije bio dovoljan, Bloomberg se kandidirao za gradonačelnika Njujorka 2001, gdje je naslijedio Rudolpha Giulianija nakon napada  od 11. septembra.

Kvaliteta života u Njujorku se poboljšao tijekom njegovog mandata, stopa kriminala je pala a porasli su gradski prihodi.

Umjesto da se sprema u penziju, u 77. godini Bloomberg se priprema da preuzme najvažniji posao svog života – posao lidera najjače svjetske sile.

Tagovi: