STARTUP SVIJET
Kako je rumunjski startup za 24 mjeseca postao najveća kompanija u zemlji
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 02 svibnja, 2019

UiPath, tehnološki startup koji su osnovala dva rumunjska poduzetnika u Bukureštu, postao je vodeća svjetska softverska kompanija u oblasti RPA (robotic process automation). U četvrtoj rundi prikupili su investicije u iznosu od 568 milijuna dolara, pa tako ova firma sada vrijedi 7 milijardi dolara.

UiPath je pokrenuo financiranje u travnju 2017. godine, a u posljednja 24 mjeseca vrijednost kompanije je narasla sa 110 milijuna na sedam milijardi dolara.

Broj zaposlenih je povećan 16 puta i sada imaju 2.500 ljudi.

Proizvode kompanije koristi 400.000 ljudi širom svijeta, uključujući i osam od deset prvorangiranih kompanija sa liste Fortune Global 500.

“Mi smo na putu bez povratka. Biznis lideri svuda nadograđuju svoje radne procese softver robotima, rapidno ubrzavajući digitalnu transformaciju cjelokupnih biznisa i oslobađajući zaposlene da provode radno vrijeme na utjecajnijim poslovima”, izjavio je Daniel Dines, suosnivač kompanije i njen generalni direktor, dodajući da je vizija kompanije da robot pomogne svakom čovjeku.

Iako je sjedište kompanije sada u New Yorku, i dalje je značajan dio razvojnog tima baziran u Rumunjskoj i njeni osnivači su Rumunji.

UiPath je zahvaljujući vrtoglavom rastu vrijednosti kompanije postao najvrijednije poduzeće u zemlji, svrgnuvši s trona naftnog diva čija se tržišna kapitalizacija procjenjuje na 5,1 milijardu dolara.

Tagovi:
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo