RENT A CAR
Kako iznajmiti ekskluzivni automobil u BiH?
Manager BiH 20 lipnja, 2024

U ponudi nema modela Ferrarija ili Lamborghinija i za to postoji dobar razlog... Najskuplji automobil koji se može naći je Audi Q8 za 300 eura dnevno... 


U posljednjih nekoliko godina, tržište znajmljivanja skupocijenih automobila doživjelo je pravi procvat. Sve više ljudi odlučuje se, umjesto kupovine, iznajmiti luksuzno vozilo za posebne prilike, poslovna putovanja ili jednostavno uživanje u vožnji. Ovaj trend se nije zadržao samo na velikim svjetskim metropolama, već je postao popularan i u našoj regiji.

Ponuda luksuznih automobila za iznajmljivanje u Bosni i Hercegovini obuhvaća brendove poput Porschea, Mercedesa, VW-a, BMW-a, Volva, dok superpremium brendove poput Lamborghinija, Ferrarija, Bentleya, Rolls-Roycea, Maseratija i Aston Martina, nije moguće pronaći na službenim ponudama rent a car agencija u Bosni i Hercegovini.

Najluksuzniji automobil u ponudi Asa Rent Europcar – BiH je Audi Q8 i njegov dnevni najam košta 300 eura. Kako je za Forbes BiH kazao Adis Imširović, direktor kompanije, ovakva premium auta se uglavnom iznajmljuju na više od jednog dana, na minimalno tri dana i duže.

“Ukoliko se radi najam ovakvog auta na jedan dan, vršimo autorizaciju klijentove kreditne kartice, tj. “zamrzavanje” iznosa od 3.000 eura sve do povratka automobila”, pojašnjava Imširović.

Financijska osiguranja ovoga tipa sasvim su uobičajena u rent a car biznisu, budući se klijentu na raspolaganje daju iznimno skupa vozila. Kada je riječ o unificiranim, zakonom propisanim pravilima, ona kažu kako klijent koji renta auto mora imati 21 godinu i minimalno dvije godine vozačku dozvolu, sva druga pravila u vezi uvjeta iznajmljivanja i vraćanja automobila, postavlja rent a car kuća u skladu sa svojom politikom poslovanja.

“Plaćanje usluge u našem salonu se vrši kreditnom karticom, jer to nam daje jamstvo kako osoba koja iznajmljuje auto ima kreditnu historiju, zaposlenje i slično”, kaže direktor jedne kompanije u Sarajevu za iznajmljivanje auta koja u rent a car ponudi klijentima kao najluksuznije auto nudi Audi A8, čiji dnevni najam iznosi 400 KM, dodajući kako je obavezni depozit kod iznajmljivanja skupih automobila od 30 posto i više, ovisno o tipu auta, vremenu najma i slično.

Osim Audija, u BiH je od luksuznih automobila moguće unajmiti i Mercedes, Porsche, BMW, VW Arteon i druge. Međutim, prestižni superpremium brendovi poput Ferrarija ili Lamborghinija nije moguće unajmiti.

Pitanje je i ko bi danas u BiH izdvojio enormno visoku sumu novcu na kratkoročno rentanje ovako skupoga vozila.

“To je ekonomski neisplativo”, kaže Imširović i pojašnjava: “Kako bih takvo auto kupio i ponudio klijentima za iznajmljivanje, klijent mora dati 30 posto predujma od vrijednosti vozila. Jedan Lamborghini košta između 500 i 600 tisuća eura, i kako biste tako skupo auto stavili u ponudu, morate imati klijentelu koja će ga iznajmljivati na duže razdoblje, jer takvo auto ne može da stoji. Njegovi troškovi održavanja su izuzetno visoki. Moja poslovna filozofija je bolje kupiti 10 manjih automobila nego jedno toliko skupo auto. Također, osim depozita, definirali bi se detaljno penali u slučaju kršenja međusobnog sporazuma o najmu i slično. Dakle, ako netko želi takvu vrstu luksuza, on je onda mora i platiti”, napominje Imširović.

Osim imućnije klijentele, uslugu rentanja luksuznih vozila u BiH koriste mahom pravne osobe - strana izaslanstva, veleposlanstva i tvrtke.


Forbes BiH | Manager.ba

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu