SAVJETI
Kako da se odmorite od svog posla
manager.ba 01 srpnja, 2022

Mnogi vlasnici malih preduzeća nerado odmaraju od posla jer se plaše da će, ako se ne posvete poslu, on patiti. Strahovi o tome šta će poći po zlu tokom praznika uključuju gubitak kupaca, propuštene prilike i nereagovanje na trenutne klijente.

 

Ironija je da su odmori zapravo dobri za posao.

Zaista uspješni ljudi odlaze na odmor. Oni to rade jer znaju da moraju biti u stanju dati 100 posto sebe dok rade. Oni također razumiju da ne mogu sebi priuštiti da budu umorni, vučeni, izgorjeli ili razdražljivi sa klijentima i kolegama.

Odlazak na odmor smatra se važnom dugoročnom investicijom za uspjeh vašeg poslovanja.

Kao i kod drugih poslovnih investicija, vaš odmor će vam bolje odgovarati ako ih unaprijed razmislite i pažljivo isplanirate.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da provedete odmor uz minimum brige i maksimum opuštanja:

Zakažite svoj odmor unaprijed

Ovo je posebno važno ako ste neko ko misli da nikada nije "pravo" vrijeme za odlazak. Stavite svoj odmor u svoj kalendar i poduzmite korake da se pripremite za njega, baš kao i za bilo koji drugi projekat. Ova vrsta unaprijed planiranja omogućit će vam da projektirate potencijalne prepreke i preduzmete korake kako biste osigurali da vam ne uskrate potrebno slobodno vrijeme. Takođe će vam pomoći da pripremite svoje osoblje da vas pokriva dok ste odsutni.

Planirajte pauze tokom zastoja u poslovanju

Kada je vaše poslovanje najsporije? Ili ako nemate “sporo” vrijeme, kada je najmanje užurbano? Ili kada su vaši klijenti najvjerovatnije odsutni? Ovo su idealna vremena za odmor. Planirajte svoje vrijeme oko dugih vikenda i drugih praznika (Božić/Nova godina), kada će i svi ostali vjerovatno otići. Ako je vaš posao sezonski, idite na odmor van sezone. Računovođa bi, na primjer, mogao otići u maju nakon završetka porezne sezone; trgovac bi mogao izabrati februar nakon užurbane božićne prodajne sezone.

Počnite s malim i napredujte

Ako vas ideja o dvije sedmice odsustva čini nervoznim, počnite tako što ćete otići iz kancelarije na nekoliko dana. Niz dugih vikenda može vam pružiti potrebnu pauzu, a da budete dostupni klijentima. Tada biste mogli pokušati produžiti taj vikend na utorak ili srijedu, a zatim na cijelu sedmicu. Ideja je da sebi date samopouzdanje da možete biti van kancelarije, a da i dalje pronađete svoje poslovanje netaknuto kada se vratite.

Finansijski se posvetite

Položite depozit na seosku kuću, kuću na plaži ili hotelsku sobu. Uplatom depozita, obavezujete se da ćete uzeti taj odmor i postaviti finansijske posljedice (izgubljeni depoziti, kazne za otkazivanje, itd.) ako odlučite da ne pobjegnete.

Spojite posao i zadovoljstvo

Uzmite odmor do kraja poslovnog putovanja. Na primjer, ako živite na južnoj obali, dogovorite poslovni sastanak s klijentima i potencijalnim klijentima na sjeveru, a zatim odvojite sljedeći dugi vikend u obližnjoj banji ili ugodnom Airbnb-u. Ova strategija vam također može uštedjeti novac na putovanjima.

Budžetirajte svoj posao

Kada odlučite koliko dugo ćete biti odsutni, shvatite šta tačno treba da uradite prije nego što odete. Ugradite ovaj dodatni posao u dane ili sedmice prije vašeg odmora. Odlaskom s „čistim tanjirom“, smanjit ćete svoju anksioznost oko izlaska iz ureda i dati sebi veću šansu da se opustite.

Rad u kratkim naletima

U idealnom slučaju, ne želite da ponesete posao sa sobom kada idete na odmor. Nema laptopa ili mobilnog telefona; samo neki losion za sunčanje. Ali bolje je raditi na odmoru nego ne uzeti odmor. Ako je to slučaj, radite u kratkim intervalima — možda nekoliko sati rano ujutro kada možete pogledati e-poštu ili odgovoriti na hitne telefonske pozive. Onda kada se pobrinete za posao, možete se vratiti poslu opuštanja.

Planirajte svoj ponovni ulazak

Ne dozvolite da se dani nakon odmora pretvore u ludu navalu sustizanja. Neka planiranja prije odmora mogu vam pomoći da se vratite u zamah stvari bez nepotrebnog stresa. Uvjerite se da je neko na mjestu dok vas nema da skenira vašu e-poštu, odvajajući ih u hrpe na osnovu njihove važnosti. Zamolite menadžere projekta da budu spremni da vam predstave organizovane, sažete novosti po vašem povratku. Napravite listu projekata koje ćete završiti po povratku prije nego što krenete na odmor kada su vam prioriteti svježi.

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo