Gatački kajmak iz mijeha (kajmak iz mješine) dobio je zaštitu oznake podrijetla (ZOP).
Udruga proizvođača gatačkog kajmaka završila je postupak registracije u Agenciji za sigurnost hrane BiH, tri godine nakon osnutka udruge, i zaštitila ovaj originalni hercegovački proizvod.
- Zaštitom proizvoda, čuvamo tradiciju ovog kraja u proizvodnji autentičnih proizvoda. Značajan utjecaj ima i na lokalnu zajednicu, kao prvi zaštićeni proizvod. Sve to doprinosi i ruralnom razvoju i prepoznatljivosti područja - poručila je Dragana Milović, predsjednica Udruge proizvođača gatačkog kajmaka.
Istakla je kako je u prethodne tri godine uloženo mnogo rada i truda, realizirano desetak projekata, koji su doprinijeli jačanju kapaciteta Udruge, vidljivosti, promociji, kako udruge, tako i lokane zajednice.
Tim povodom, zahvalila je svima koji su pružili podršku na putu ka zaštiti gatačkog kajmaka, prije svih općini Gacko i profesorima sa Poljoprivrednog fakulteta iz Banja Luke.
Potporu su, dodali su, pružili i Europska unija kroz projekte ReLOaD2, Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), Agencija za sigurnost hrane BiH i dr Dragan Brenjo, Poljoprivredna zaduga Gacko, Slow Food Convivium Trebinje, Hercegovina i svima koji su na bilo koji način podržali i pomogli rad Udruge.
Kajmak iz mješine odavno je uvršten u Slow Food katalog Riznice ukusa Ark of taste sa ciljem promocije i poticanja dalje proizvodnje.
Manager.ba