KOMPANIJE
Jeff Bezos nakon "crnog petka" povećao vrijednost svoje imovine na stotinu milijardi dolara
Manager.ba/Klix.ba Svijet 27 studenog, 2017

Osnivač kompanije Amazon Jeff Bezos uspio je povećati vrijednost svoje imovine na čak stotinu milijardi dolara čime je definitivno nadmašio dosadašnje rekorde bivšeg najbogatijeg čovjeka na svijetu, osnivača Microsofta Billa Gatesa.

Gates je dugo bio na vrhu Forbesove liste s ukupnim bogatstvom od 87 milijardi dolara, ali Bezos je zahvaljujući povećanju vrijednosti dionica Amazona u proteklih pet godina izuzetno brzo napunio svoj bankovni račun. Osnivač Microsofta je 1999. godine zaradio skoro stotinu milijardi dolara, ali od tad više nikome nije uspjelo pohvaliti se ovom cifrom.

Bezos je u listopadu vrijedio 93,8 milijardi dolara, što znači da je za mjesec i pol uspio zaraditi dodatnih 6,2 milijarde dolara. Njegovo bogatstvo poraslo je uglavnom zbog dobrog poslovanja Amazona, čemu je dodatno doprinijela groznica "crnog petka" u Americi. Procjenjuje se kako je Amazon ostvario polovinu svih online prodaja širom SAD-a.

Ova godina je sjajna za Amazon, pa se to direktno odrazilo na Bezosovo bogatstvo koje se u 2017. uvećalo za čak 28,5 milijardi dolara. 

Organizacija Oxam procjenjuje kako bi svijet prvog milijardera ili čovjeka koji će zaraditi hiljadu milijardi dolara mogao dobiti u narednih 25 godina. Bezos je na dobrom putu da ostvari novi rekord u bogatstvu, ali mu je Gates iza leđa. Međutim, osnivač Microsofta velike količine novca donira u humanitarne svrhe, što bi ga moglo spriječiti da postane milijarder.

Povezani članci

1

2

Video
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Centar za bolesti kralježnice - PLDD i kirurgija perifernih živaca
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Dječja ortopedija – iskustvo pacijenta
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustva pacijenata