KOMPANIJE
Jedina tvornica ulja u BiH prošle godine s dobiti od 4,5 milijuna KM
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 02 ožujka, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Iako je ukupni prihod pao za oko 5%, odnosno na cca 175 milijuna KM, prije svega zbog smanjenja isporuka na neka izvozna tržišta, što je uvjetovano pandemijom COVID-19, dobit je ostala na nivou prošle poslovne godine i iznosi oko 4,5 milijuna KM.

 

Brčanska tvornica jestivog ulja BIMAL d.d. u 2020. godini, usprkos svim izazovima koje je donijela pandemija COVID-19, poslovala je s pozitivnim rezultatom.

Iako je ukupni prihod pao za oko 5%, odnosno na cca 175 milijuna KM, prije svega zbog smanjenja isporuka na neka izvozna tržišta, što je uvjetovano pandemijom COVID-19, dobit je ostala na nivou prošle poslovne godine i iznosi oko 4,5 milijuna KM.

Konsolidacija na nivou BIMAL Grupe pokazuje da je prošla godina ipak onemogućila ostvarenje postavljenih ciljeva ukupne prodaje, te ostaje da se vidi hoće li ova poslovna godina donijeti premašivanje pandemijske krize i omogućavanje ponovnog rasta svih parametara poslovanja.

„Jedina tvornica jestivog ulja u Bosni i Hercegovini, BIMAL, ni u jednom trenutku prošle godine nije dozvolila da tržište i građani ostanu bez osnovnog prehrambenog proizvoda. Naša strategija i fleksibilnost koja se temelji na razvijenom, stabilnom poslovnom modelu, koji uključuje proizvodnju u više država, omogućila nam je da nadiđemo kompleksnost nastale situacije i da osiguramo preduvjete za kontinuirano snabdijevanje domaćeg tržišta jestivim uljem“, izjavio je Ilija Studen, generalni direktor BIMAL-a i predsjednik Uprave STUDEN Holdinga.

Poslovni planovi u pogledu ulaganja u pogone tvornice BIMAL nisu zaustavljeni u 2020. godini, pa je tako završena izgradnja i puštena u probni rad nova Kotlovnica na ljusku, koja predstavlja tehnološki state of the art i koja značajno smanjuje troškove za utrošenu energiju, proizvodeći paru na ekološki prihvatljiv način po standardima EU.

„Moramo istaći da situacija s koronavirusom nije utjecala samo na ekonomiju nego i na pojedince, a mi smo omogućavajući rad od kuće, propisujući adekvatna interna pravila i jednim sveobuhvatnim, ozbiljnim pristupom sačuvali proizvodnju, radna mjesta, i zajedno sa našim zaposlenima postigli da BIMAL ostvari slične rezultate kao u godini ranije, uspješno nadići izazove koje je COVID donio“, rekao je Studen.

Tvornica jestivog ulja BIMAL je obnovljena 2002. godine od strane austrijskih investitora i nalazi se u Agroindustrijskom kompleksu STUDEN Holdinga u Brčkom.

Tagovi:
Povezani članci

1

2