BOGATSTVO
Je li Bezos bogatiji od Rockefellera?
Manager.ba/Biznis.ba Svijet 12 siječnja, 2018

Vlasnik kompanije Amazon Jeff Bezos je najbogatija osoba na svijetu, a pojedini mediji prethodnih dana su prenijeli da je on i najbogatiji čovjek ikada. No, to nije sasvim točno.

Točno je da je Bezos trenutno najbogatija osoba na svijetu, i da ima više novca nego što je iko ikada imao. No, novac danas nema istu vrijednost kao prije, recimo, 100 godina. To znači da je netko s manje novca prije 100 godina mogao biti bogatiji nego netko tko ima više novca danas.

Takav je slučaj s Bezosom i Johnom Davison Rockefellerom, koji se smatra najbogatijim Amerikancem ikada i generalno najbogatijom osobom modernog doba.

Bezos danas ima oko 105 milijardi dolara. Rockfeller je imao 11 milijardi dolara. No, ako bi se Rockfellerovo bogatstvo prilagodilo današnjim vrijednostima, ono bi iznosilo više od 350 milijardi dolara, slažu se vodeće svjetske analitičke kuće i mediji, poput Forbesa, Timea itd.

Rockfeller je živio od 1839. do 1937., dakle 98 godina. Rođen je u New yorku, a ubrzo se seli u Ohio. Sa 16 godina počinje raditi kao knjigovođa, a sa 20 godina s partnerima pokreće prvu kompaniju.

Umjesto na vađenje nafte, on se fokusirao na njenu obradu i distribuciju. Nakon što se biznis razvio, Rockfeller 1870. u Ohiju osniva čuvenu kompaniju „Standard Oil“. U to vrijeme kerozin i benzin naglo dobivaju na važnosti, pa njegovo bogatstvo raste.

Rockfeller je sam posjedovao 2 posto od ukupnog američkog bogatstva tog vremena

Rockfeller je kontrolirao čak 90 posto nafte u SAD u vrijeme kada je potražnja za njom bilježila rekorde. Nafta je korištena za osvjetljavanje prije elektrifikacije, te kao gorivo za automobile koji su bili u ekspanziji.

Osim što je posjedovao većinu nafte, on je kontrolirao i željeznice, koje su mu služile za njen transport širom države.

Vrhovni sud SAD 1911. donosi odluku da „Standard Oil“ krši zakone tržišta jer ima monopol, i da mora biti rasformiran. Kompanija je razbijena na 34 dijela od kojih su nastale firme poput ExxonMobila i Chevrona. Neke od tih firmi su i danas lideri u svijetu po prihodima.

Zanimljivo je da su ove odvojene kompanije zajedno imale veću vrijednost nego dok su bile dio Standard Oila, a njihove dionice su drastično porasle u narednim godinama, što je Rockfellerovo bogatstvo dodatno uvećalo.

Rockfeller je kontrolirao čak 90 posto nafte u SAD-u

On je postao prva osoba na svijetu koja je imala više od milijardu dolara. Rockfeller je sam posjedovao 2 posto od ukupnog američkog bogatstva tog vremena.

On je proveo 40 godina u mirovini, bavio se filantropijom te pomagao u osnivanju univerziteta, bolnica i istraživačkih centara. Tijekom života je bio vjernik i nikada nije pušio niti pio, a redovno je odlazio u crkvu.

Podržavao je razvoj kapitalizma na darvinističkoj teoriji, što znači da u biznisu zapravo pobjeđuju najsposobniji pojedinci.

Povezani članci

1

2

Video
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Centar za bolesti kralježnice - PLDD i kirurgija perifernih živaca
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Dječja ortopedija – iskustvo pacijenta
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustva pacijenata