JAVNI POZIV
Javni poziv za podršku lokalnim partnerstvima za zapošljavanje
manager.ba/akta.ba BiH 08 lipnja, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Cilj projekta je usmjeren ka poboljšanju socijalno-ekonomske situacije i životnih uvjeta u Bosni i Hercegovini.

 

Agencija za rad i zapošljavanje BiH na svojoj web stranici prenijela je Javni poziv za podršku lokalnim partnerstvima za zapošljavanje.

Javni poziv je raspisan u okviru projekta „Podrška Europske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II) koji financira Europska unija (EU) a realizira Međunarodna organizacija rada (MOR) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH je ovom prilikom istaknuo da projekt podrške lokalnim partnerstvima predstavlja jednu od kvalitetnih inovativnih ideja koja se pojavila na našem tržištu rada.

"Cilj projekta je usmjeren ka poboljšanju socijalno-ekonomske situacije i životnih uvjeta u Bosni i Hercegovini. Konkretno, projekt će doprinijeti povećanju udjela lokalnih zajednica u formalnom zapošljavanju, te će povećati zapošljivost na lokalnom nivou. Ona lokalna partnerstva koja pokažu najveću vrijednost dobit će sredstva potrebna da svoje ideje realiziraju u praksi", rekao je Bandić.

Bandić je dodao i da "su očekivanja od projekta velika jer ne samo da lokalna partnerstva povezuju inovativne poduzetnike i lokalne zajednice već ciljaju i na zapošljavanje većeg broja radnika, te na dugotrajnu održivost projektne ideje.

Na ovaj način, projekti su prijateljski usmjereni ka svima, a posebno mladima, koji imaju znanja, vještine i ideje, a nedostaje im kapital za realizaciju ideja.

Zato je jedan od rezultata projekta i osnivanje mikro i malih poduzeća koja će sigurno pozitivno utjecati na ekonomsku aktivnost u lokalnim zajednicama".

"Na osnovu naše uloge na domaćem tržištu rada, te suradnje s međunarodnim institucijama koje se bave radom i tržištima rada, Agencija za rad i zapošljavanje BiH će nastojati da podrži svaku kvalitetnu ideju koja ima ambiciju i sposobnost da poveća aktivnost i zaposlenost na tržištu rada, te da kreira nova radna mjesta. Ovaj projekt Međunarodne organizacije rada ide upravo u tom smjeru i zato želimo da ove korisne informacije učinimo vidljivim širokoj javnosti", rekao je Muamer Bandić.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
MARKO ĐUZEL, ZRAČNA LUKA MOSTAR
Dao sam im prazan papir da kažu što žele da se vrate
ARSLAN MESIHOVIĆ
Čovjek u kiltu proizvodi najuzbudljivije pivo u regiji
UGROŽENA PITKA VODA U HERCEGOVINI
Čuvajmo jame naše jer one pune čaše