JAPAN
Japansko naselje koje funkcionira gotovo bez smeća
Manager.ba/poslovnisvijet.ba Svijet 09 ožujka, 2018

Stanovnici Kamikatsua, malog naselja u jugozapadnom Japanu, pokušavaju živjeti bez smeća.

Razvrstavanje smeća u različite kontejnere kako bi se što više stvari ponovo recikliranjem iskoristilo poprimilo je potpuno novu dimenziju u Japanu. Stanovnici Kamikatsua sortiraju otpad u 34 odvojene kategorije. Preciznije, imaju kante za aluminiji, čelik, karton, papir i druge materijale.

Početkom 2003. naselje je objelodanilo plan o funkcioniranju zajednice bez smeća. Godinama prije toga Kamikatsu je spaljivao otpad, ali su se njegovi stanovnici odlučili za radikalne promjene. Općepoznato je da spalionice otpada predstavljaju loše rješenje jer emitiraju ogromne količine stakleničkih gasova i toksina koji mogu zatrovati hranu.

Zelena politika ovog japanskog naselja zahtijevala je određeni vremenski period kako bi se stanovnici prilagodili zadatku pranje, sortiranja i donošenja svog smeća u gradski centar za razvrstavanje. Radnici u centru provjeravaju da li se različiti materijali nalaze u pravim kantama. Cjelokupni proces danas je rutina u Kamikatsuu.

U naselju se nalazi i radnja u koju stanovnici mogu ostaviti odjeću i namještaj koji im više nisu potrebni, mijenjajući stare stvari za besplatne artikle koje su drugi donijeli. Jedna od ulica je sjedište tvornice u kojoj lokalne žene proizvode predmete od odbačenih stvari kao što su igračke i stari kimoni.

„Pokušavamo se što više fokusirati i promijeniti naš životni stil”, pojasnio je Akira Sakano, zamjenik glavnog odgovornog u Zero Waste Academy, neprofitnoj organizaciji koja radi na ispunjavanju cilja života bez otpada.

Trenutno se 80% smeća u naselju reciklira, ponovo upotrijebi ili pretvori u đubrivo, a ostatak ide na odlagalište.

Plan stanovnika Kamikatsua je da do 2020. žive u naselju bez otpada.

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce